Με δύο σενάρια η «επόμενη μέρα» της Folli Follie

Σύντομα η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 11:59
REUTERS/Costas Baltas

Από την έντυπη έκδοση

Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Γερακάρη

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρέθηκε χθες η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου, στο κτήριο 1 της Ευέλπιδων, όπου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή της Folli Follie Group (FF Group), αλλά και η πρώτη αίτηση προσωρινής διαταγής ομάδας επενδυτών κατά της εισηγμένης. 

Η συζήτηση ανέδειξε τη σύγκρουση συμφερόντων μικρομετόχων και μεγάλων πιστωτών της FF Group, η οποία, είτε λάβει την προσωρινή διαταγή (απόφαση που αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα) είτε όχι, βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη «επόμενη ημέρα», καθώς πρέπει να εξασφαλίσει πολύ γρήγορα μια βιώσιμη συμφωνία με πιστωτές και δυνητικούς επενδυτές.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση δεν θα διατρέχει άμεσο κίνδυνο από κατάσχεση περιουσίας της, ενώ θα έχει χρόνο να διευθετήσει το θέμα του επανελέγχου των οικονομικών της καταστάσεων, καταθέτοντας αναδιατυπωμένα στοιχεία για τη μητρική μέχρι την κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης, όπως δεσμεύτηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση της αίτησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τα στελέχη της εταιρείας και το νομικό της επιτελείο. 

Παράλληλα θα έχει χρόνο να διαπραγματευτεί με δυνητικούς επενδυτές και δεν θα διακινδυνεύσει άμεσα να χάσει συμβάσεις με ξένους οίκους, καθώς θα μπορεί να αξιοποιεί ταμειακά διαθέσιμα και περιουσιακά στοιχεία για να καλύπτει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες είναι σημαντικές. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι η εταιρεία έχει πληρώσει σε προκαταβολές 40 εκατ. ευρώ.

Στο κακό σενάριο, που απορριφθεί το αίτημα της FF Group, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της πτώχευσης, εάν σε άμεσο χρόνο δεν αξιοποιηθεί η δυνατότητα σύναψης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων.

Ο ρόλος των τραπεζών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και στη νέα αίτηση της εισηγμένης υπάρχει ρητό αίτημα να εξαιρεθούν οι τράπεζες, αυτές δεν παραχώρησαν, χθες, συναίνεση. Οι νομικοί τους παραστάτες κατέθεσαν ένσταση απαράδεκτου, επικαλούμενοι δεδικασμένο.

Παράλληλα, αμφισβήτησαν τις προθέσεις της FF να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιτελείου της οι απαιτήσεις των τραπεζών από 42 εκατ. ευρώ, έχουν μειωθεί, καθώς ήδη έχουν εισπράξει 7 εκατ. ευρώ) και αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο ρίσκο του να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τη ρευστοποίηση των εμπράγματων εγγυήσεων που κατέχουν, ήτοι το 35,7% των πολυκαταστημάτων attica, το οποίο ανήκει στη Folli Folie. Οι τράπεζες όμως μπορούν να αποφύγουν τον εν λόγω κίνδυνο με εναλλακτικές μεθόδους (βάσει των συμβάσεων που έχουν στα χέρια τους), οι οποίες θα αναιρεθούν εάν γίνει αποδεκτή η αίτηση προστασίας.

Εάν φύγουν από το τραπέζι οι τράπεζες, ρευστοποιώντας το ενέχυρο που έχουν, η εταιρεία θα καταφέρει ευκολότερα να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό που απαιτείται για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, το άρθρο 106 β του πτωχευτικού νόμου. 

Εκεί απαιτείται η συναίνεση του 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτων ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Χθες η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι έχει συμφωνία με το 53,6% των αιτούντων πιστωτών. Επομένως χωρίς τις τράπεζες, που είναι και οι μόνοι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις, το μίγμα των πιστωτών μπορεί να διαφοροποιηθεί και «εύκολα» το 53,6% να φτάσει στο 60%. 

Το χρονικό

Σημειώνεται ότι εφόσον έχει θετική έκβαση το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, στο πλαίσιο της νέας (κύριας) αίτησης που κατέθεσε η FF Group από κοινού με τους εργαζομένους της για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α παρ. 6 του πτωχευτικού νόμου, η κύρια αίτηση αναμένεται να εκδικαστεί σε περίπου δύο μήνες. 

Όπως ανέφεραν οι νομικοί παραστάτες της εταιρείας, κατά τη χθεσινή διαδικασία, εάν δεν δοθεί σχετική προστασία στην εταιρεία, σε τρεις με τέσσερις μήνες θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «υπάρχει συμφωνία του 53,6% των αιτούντων πιστωτών. Η εταιρεία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο για να εξυγιανθεί. Χρειάζεται μια ανάσα ζωής για τρεις με τέσσερις μήνες». Επίσης, πρόσθεσαν ότι οποιαδήποτε μεταβολή στα οικονομικά της εταιρείας μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Την εν λόγω αίτηση υπογράφουν και περίπου 400 εργαζόμενοι, ενώ -όπως ανέφερε ο δικηγόρος τους, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσσός- συμφωνούν όλοι οι εργαζόμενοι (περίπου 1.300), καθώς είναι ο μόνος δρόμος για να μη χάσουν τη δουλειά τους. 

Οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της διεκδίκησής τους για υπαγωγή της Folli Follie Group σε καθεστώς δικαστικής προστασίας, προσκόμισαν χθες στον πρόεδρο υπηρεσίας και την έγγραφη δέσμευση παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, καθώς και αποδοχή της εξαίρεσης των τραπεζών από τη δικαστική προστασία.

Κατά της αίτησης ετάχθησαν οι πιστώτριες τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και 56 επενδυτές (που κατέθεσαν ομαδικά αίτημα προσωρινής διαταγής για να εξασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και των ορκωτών ελεγκτών της έναντι απαιτήσεών τους). 

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών

Χθες συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο και το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής των 56 επενδυτών (μεταξύ των οποίων μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι) της εταιρείας, μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ), με την οποία ζητούν να εξασφαλίσουν δυνατότητα κατάσχεσης περιουσίας ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος και δικηγορικά στελέχη της ομάδας του επισήμαναν τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία και σχολίασαν τη στάση της, αφήνοντας αιχμές για τη στήριξη που απέσπασε από τους μεγάλους πιστωτές της, των ομολογιακών δανείων. 

«Ακολούθησε παρελκυστική τακτική στις πλάτες των μικρομετόχων με συμφωνίες κορυφής με ομολογιούχους…» ανέφεραν σχετικά. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα