Προεδρεύουσα η Ελλάδα στην ετήσια υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ

Στις 23-24 Μαΐου στο Παρίσι
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 15:26

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Donald Johnston, εν όψει της ετήσιας υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού. Η Σύνοδος, της οποίας την Προεδρία έχει η Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στο Παρίσι.

Η Προεδρία στην εν λόγω Σύνοδο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να έχει έναν ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των συζητήσεων, αλλά και να θέσει την ευρωπαϊκή ατζέντα στο προσκήνιο μιας από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνόδους. Το ενδιαφέρον για τον ΟΟΣΑ διευρύνεται, καθώς συμμετέχουν όλο και περισσότερες χώρες, όχι μόνο ως μέλη αλλά και ως παρατηρητές. Στη φετινή Υπουργική Σύνοδο, για παράδειγμα, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Κίνα και την Ινδία.

Σκοπός της Ελλάδας είναι να συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και να κάνει μια επισκόπηση για τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές, προκειμένου η καθεμία χώρα να ενισχύει τις πολιτικές εκείνες που διασφαλίζουν την οικονομική σταθερότητα, βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα, τονώνουν την απασχόληση, περιορίζουν τη φτώχεια και προωθούν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το κεντρικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι: «Η ενίσχυση της ευημερίας παγκοσμίως» και θα εστιάσει κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο και την παγκόσμια οικονομία πιο δυναμική.

Όπως προαναφέρθηκε, η υπουργική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου και περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα εστιάζει στη διεθνή οικονομική συγκυρία και τις οικονομικές προοπτικές, δηλαδή στις τρέχουσες και τις βραχυπρόθεσμές τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ειπε ο κ. Αλογοσκούφης, το γεγονός ότι εφέτος η Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις Οικονομικές Προοπτικές θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα με την παρουσίασή της στην Υπουργική Σύνοδο, θα δώσει στους Υπουργούς τη δυνατότητα να συζητήσουν και να σχολιάσουν δημοσίως τα συμπεράσματά της.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε» -πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας- «η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρή για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, υφίστανται ορισμένες σημαντικές ανισορροπίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ανάγκη για συντονισμό της πολιτικής των χωρών μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, τα ελλείμματα ή τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις αυξητικές πιέσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού». «Έχω τη βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτής της θεματικής ενότητας θα βοηθήσουν στην εξαγωγή ορισμένων χρήσιμων συμπερασμάτων και στο να συμφωνήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προαναφερθείσες ανισορροπίες», σημείωσε.

Η δεύτερη θεματική ενότητα εστιάζει κυρίως στην εξασφάλιση της παγκόσμιας ευημερίας και στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκειά της, οι Υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη φύση των διαρθρωτικών πολιτικών που θα μειώσουν τις ανισορροπίες και θα οδηγήσουν σε διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι πολιτικές για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης, τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη δια βίου μάθηση. Τα παραπάνω ζητήματα έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση της παραγωγικότητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι της γήρανσης του πληθυσμού που σημειώνεται στα περισσότερα μέλη του ΟΟΣΑ», πρόσθεσε.

Η τρίτη ενότητα αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η οικοδόμηση συναίνεσης απαιτεί τη μεθοδική και εξαντλητική παρουσίαση και επεξήγηση των προβλημάτων στην κοινωνία, καθώς και λεπτομερή παρουσίαση των ωφελειών και του κόστους της κάθε μεταρρύθμισης, παρατήρησε ο κ. Αλογοσκούφης και συνέχισε: «Συνεπώς, η ευρεία αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κοινωνία είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδάλλως, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην αποδώσουν ή και να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα αυτής της Συνόδου».

Η τέταρτη ενότητα αφορά τις μελλοντικές προοπτικές του ΟΟΣΑ και η τελευταία έχει να κάνει με την εμπορική πολιτική σε πολυμερές, αλλά και σε εσωτερικό επίπεδο -σε μια κρίσιμη περίοδο με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Γύρου της Ντόχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα