ΥΠΑΝ: Κάτω από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς»

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 15:33

Παρά την επίπτωση των διεθνών τιμών πετρελαίου κατά 0,82 εκατοστιαίες μονάδες, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο συγκρατήθηκε στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Μαρτίου 2006 (3,3%), επισημαίνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

Επικαλούμενοι τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Απριλίου 2006, οι κ.κ. Σιούφας και Παπαθανασίου τονίζουν πως το «καλάθι της νοικοκυράς» συνεχώς βελτιώνεται, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών και των υπηρεσιών που το απαρτίζουν, παρουσιάζει αυξήσεις που είναι σαφώς κάτω από τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τον αντίστοιχο μήνα του 2003.

Παράλληλα όπως σημειώνουν, ο πληθωρισμός στη χώρα μας σε όλη την περίοδο της Νέας Διακυβέρνησης διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2003, ενώ συρρικνώνεται και η διαφορά του από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης (0,9 εκατοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο 2006, έναντι 1,8 εκατοστιαίων μονάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2003, όταν η επίπτωση των τιμών των καυσίμων στον πληθωρισμό ήταν αρνητική).

Η ίδια διαπίστωση, τονίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, προκύπτει και από τα νέα στοιχεία της Eurostat, καθώς τον περασμένο Μάρτιο η χώρα μας κατείχε την τρίτη θέση στην Ευρωζώνη με βάση τις μεταβολές των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών (3,3%, έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη), ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 κατείχε τη δεύτερη θέση με πληθωρισμό 3,9%, έναντι 2,4% στην Ευρωζώνη, παρά την αρνητική επίπτωση των καυσίμων το μήνα αυτόν κατά -0,11 εκατοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΣΥΕ προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

Πρώτον, τον Απρίλιο 2006, από τα 52 αγαθά και υπηρεσίες που έχουν την υψηλότερη στάθμιση στον πληθωρισμό, τα 30 παρουσιάζουν αυξήσεις που είναι κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ το 2003 τα αγαθά αυτά και οι υπηρεσίες ήταν 21.

Δεύτερον, τον ίδιο μήνα, από τα 30 αγαθά, τα 17 παρουσιάζουν αυξήσεις που είναι κάτω από τον πληθωρισμό, έναντι μόνο επτά τον αντίστοιχο μήνα του 2003, όταν μάλιστα η επίπτωση των τιμών των καυσίμων ήταν, όπως επισημάνθηκε ήδη, αρνητική.

Τρίτον, τον Απρίλιο 2006, από τις 31 υπηρεσίες, οι 18 παρουσιάζουν μεταβολές που είναι κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 οι αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό αφορούσαν μόνο μια υπηρεσία.

Τέταρτον, γενικά από τα 61 αγαθά και υπηρεσίες, τα 35 παρουσιάζουν μεταβολές τιμών που είναι κάτω από τον πληθωρισμό, έναντι μόνο οκτώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα