Ενίσχυση στους αγρότες του ελαιώνα της Αμφισσας

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 17:06

Το νέο πρόγραμμα για την προστασία του ελαιώνα της Αμφισσας παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Το μέτρο προβλέπει την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στους αγρότες κατόχους ελαιοδένδρων στην περιοχή παρέμβασης, το ύψος των οποίων μπορεί να φθάσει τα 90 ευρώ/ετησίως/στρέμμα, εφόσον αναλάβουν την υποχρέωση:

- Να διατηρήσουν τα ελαιόδενδρα (κορμός - ύψος) στην μορφή που είναι σήμερα.

- Να συντηρήσουν τα τράφια και τις αναβαθμίδες των ιδιοκτησιών με ήπιους τρόπους

Η ενίσχυση θα χορηγείται για τουλάχιστον πέντε έτη και το ετήσιο ύψος της υπολογίζεται σε 5 έως 6 εκ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας.

Η αξιολόγηση των φακέλων θα γίνεται από Γνωμοδοτικές Επιτροπές, που συγκροτούνται κατά περίπτωση με απόφαση του Νομάρχη.

Η ένταξη των δικαιούχων θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση τον πίνακα δικαιούχων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

Τέλος, οι δικαιούχοι θα πληρώνονται κάθε έτος (παρέλευση περίπου 12 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης) και μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και διαπίστωσης ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης.

Ο ελαιώνας της Αμφισσας εκτείνεται στις κτηματικές περιοχές των Δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Γεωργίου, Αγίου Κωνσταντίνου, ¶μφισσας, Δροσοχωρίου, Ελαιώνα, Σερνικακίου, Αγ. Ευθυμίας, Δελφών, Χρισσού, Ιτέας, Κίρρας και Αράχωβας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο η μοναδικότητα του ελαιώνα οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

- Στα ελαιόδενδρα τα οποία σε ποσοστό άνω του 70% είναι ηλικίας άνω των 150 ετών,

- Στα τράφια (τεχνητά αναχώματα) τα οποία συγκρατούν το νερό της βροχής και χωρίζουν τα λαχίδια (στοιχειώδες αγροτεμάχιο).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα