Ερώτηση για υπερτιμολογημένα φάρμακα εις βάρος νοσοκομείων και ταμείων

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 17:26

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΝ, Αθανάσιος Λεβέντης για «εισαγόμενα φάρμακα υπερτιμολογημένα εις βάρος νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων».

Δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο (Βήμα της Κυριακής στις 14.5.2006) αναφέρει πως το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.), θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπερτιμολογεί περισσότερα από 200 εισαγόμενα φάρμακα, από 20% έως 100% σε σχέση με τους επίσημους καταλόγους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα φάρμακα αυτά δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά από τις φαρμακευτικές εταιρείες για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα το ΙΦΕΤ για την αποφυγή ελλείψεων να τα εισάγει και να τα διαθέτει σε νοσοκομεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και φαρμακαποθήκες σε τιμές που εγκρίνει ο ΕΟΦ με βάση κάθε φορά την τιμή εισαγωγής τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόστος των υπερτιμολογήσεων επιφέρει ετήσια βλάβη στο Δημόσιο 6 έως 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής ερωτά τον κ. Αβραμόπουλο «τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τις ενέργειες του ΙΦΕΤ και ΕΟΦ στην υπερκοστολόγηση των φαρμάκων και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα