Market Beat: Η αβεβαιότητα παραμένει, ο τζίρος αξιόπιστος κριτής αλλαγών στη διάθεση

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 09:22
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το τέλος των συνεδριάσεων στον αναπτυγμένο κόσμο αποκάλυψε το μέγεθος της επενδυτικής ανασφάλειας διεθνώς, αφού στην Ευρώπη έκλεισαν πτωτικά, όταν στη Wall Stret το ανοδικό ξεκίνημα έγινε πτώση. Ενώ στην Αθήνα, το αντίβαρο στις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών, αφορούσε τη λύση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια. Πιστεύουμε ότι λειτούργησε αποτελεσματικά απέναντι στις πωλήσεις όσων δεν είχαν καταλάβει πόσο δίκιο είχανε οι αναλυτές της Societe Genrale.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η βάση μιας πιθανής ανεξαρτησίας για την Αθήνα έναντι των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου είναι, πως έξω έχουμε μια εμφανή εγγραφή κορύφωσης στην άνοδο της κερδοφορίας των εταιριών, μετά από εννέα χρόνια χρηματιστηριακής ανόδου. Εδώ, υπάρχει απλά ένα ξεκίνημα στην αύξηση των κερδών των εισηγμένων, με τις τιμές των μετοχών σε μικρή απόσταση από τα χαμηλά όλων των ετών με το ευρώ ως νόμισμα. Οι διαχειριστές αν εγκατασταθεί η κάθοδος από τα υψηλά βίου στα ξένα χρηματιστήρια, θα διαπιστώσουν πως υπάρχει μια αγορά μετοχών στο ευρώ που έχει τα βασικά από τα θεμελιώδη που μπορούν να στηρίξουν άνοδο των αξιών, μέσα στην παγκόσμια κατρακύλα. 

Χαλάρωση και ανακούφιση προκαλεί η εξέλιξη στο διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ, με άμεση αποτύπωση της στις αγορές νομισμάτων. Ανησυχία και επιφύλαξη έρχεται ωστόσο, από το μέλλον της σχέσης της ευρωζώνης με την Ιταλία. Έτσι συντηρείται η αβεβαιότητα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιδράσουν στην τελευταία δημοσιονομική πρόταση της Ιταλίας. Αφού απέρριψαν την προηγούμενη, επειδή παραβίαζε ορισμένους κανόνες της Ευρωζώνης. Η Ιταλία υπέβαλε την Τετάρτη εκ νέου το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ίδιες παραδοχές για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, όπως το σχέδιο απορρίφθηκε για παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με τη δημοσιονομική της πολιτική.

Στις ΗΠΑ αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις που θα διαμορφώσει κλίμα, αφού η οικονομία τους στηρίζεται στην καταναλωτική διάθεση των πολιτών. Ωστόσο ξεκίνησαν οι ανησυχίες, ότι οι κανονισμοί του τραπεζικού κλάδου θα καταστούν αυστηρότεροι όταν το Δημοκρατικό Κόμμα αναλάβει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετράει επίσης η αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων του μεγαλύτερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο S&P500, που απόκτησε μετά την πτώση την Τετάρτη πέντε κρίκους που είναι ασυνήθιστα μεγάλο πλήθος.

Στο ΧΑ χθες μάλλον οι αλλαγές στους MSCI βάρυναν τη διαπραγμάτευση κι όχι η Ιταλική… ασυμφωνία. Στο πρώτο πεντάλεπτο οι απώλειες έφθασαν στο -1,60% και ο τζίρος τα 3,2 εκατ., ενώ από τα blue chip ΤΙΤΚ και λίγο αργότερα ΟΤΕ ήταν οι ανοδικές νησίδες στο κόκκινο πέλαγος του 25άρη, με μπόλικα αμετάβλητα. Στις 10:37 εμφανίστηκαν κέρδη και για τη ΜΟΗ στις 10:38 για την ΜΠΕΛΑ και η σκέψη μας ήταν πως οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI ήταν το μοτίβο πάνω στο οποίο αποφάσισαν να κινηθούν οι θεσμικοί. Αλλά και στις 15:00 η μεταβολή του ΓΔ ήταν στο -1,7%, αφού από τις 13:40 η πορεία του ήταν λίγο πάνω και κάτω από τις 632 μονάδες, όπως στο τέλος του πρώτου μισάωρου. Αλλά ο τζίρος είχε πιάσει τα 32,2 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η φούρια των πρώτων ωρών είχε κοπάσει και απλά, το μάζεμα των απωλειών που εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, δεν είχε εμφανιστεί ακόμα στην Αθήνα. Τότε λοιπόν ο τζίρος των blue chip χωρίς πακέτα είχε ξεπεράσει τα 27 εκατ. ευρώ και των τραπεζών ήταν στα 21.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα εμφάνισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, σε μία συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,81% στις 25.080,50 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,90% στις 7.136,39 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε μείωση κατά 0,76% στις 2.701,58 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά πάντως, οι αμερικανικοί δείκτες εμφάνισαν σημαντικά κέρδη, με τον Dow Jones μάλιστα, να κερδίζει έως και 214 μονάδες, τις οποίες όμως «επέστρεψε» πολύ γρήγορα.

Η μετοχή της Apple, η οποία το τελευταίο διάστημα αποτελεί την πηγή του «κακού» για τη Wall Street, έκλεισε με απώλειες κατά 2,8%, επιβεβαιώνοντας πως έχει εισέλθει σε τροχιά bear-market. Αφορμή αποτέλεσαν οι ανησυχίες για τις πωλήσεις των νέων iPhones, οι οποίες πυροδότησαν την υποβάθμιση της σύστασης από τη UBS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού υπολείπεται κατά 20% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό, το οποίο σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Υπό πίεση βρέθηκε σήμερα και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχασε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2%, μετά τις απειλές των Δημοκρατικών για τον τερματισμό της απορρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ.

Goldman Sachs, JP Morgan και Citigroup τερμάτισαν στο «κόκκινο», καθώς οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αναλάβουν από τον Ιανουάριο τα ηνία της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές παρά τον θετικό αντίχτυπο από την καταρχήν συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. για το Brexit.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,6% στις 362,27 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.033,79 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 11.412,53 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 5.068,85 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,42% στις 9.106,60 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 19.077,47 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ετήσια βάση, σημείωσε άνοδο κατά 0,9%.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ υποχώρησαν οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά και την επιβολή νέων προτύπων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΧΑ

Πτώση μέσω τραπεζών λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI με ευμετάβλητο διεθνές κλίμα

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πτωτική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά. Έτσι έδωσε πίσω η αγορά τα κέρδη της από την περασμένη σύνοδο, αφού οι θεσμικοί από τις 10:30 κίνησαν τον μέσο όρο πτωτικά ισορροπώντας τον λίγο πάνω από τις 632 μονάδες. Αλλά στην κορύφωση των πιέσεων από αυτά τα επίπεδα κατάφεραν να τον φέρουν σε επαφή με τις 630 μονάδες. Ξεκίνησε έκτοτε μια αναζήτηση για αντίδραση για επίπεδα ανώτερα από το χαμηλό μέρας, αν και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα σε αυτό. Η τιμή ανοίγματος στις 641,90 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,10 μονάδων. Αυτό ήταν και το μέγιστο μέρας από τις 648,39 μονάδες την Τρίτη και σημειώθηκε στις 10:30. 

Το ελάχιστο στις 630,29 από 635,39 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 11:42. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 10:37 ως τις 11:40 και από τις 15:44 ως τις 16:25. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 13:40 ως τις 16:00 με ανοδική αντίδραση στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 634,00. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε οριακή άνοδος και τον έκλεισαν στις 634,64 από 644,00, ορίζοντας κλείσιμο 7,3 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (-0,33%) ακριβώς στις 10:30 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 642 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε μια ώρα και ένα  δωδεκάλεπτο μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως μετά την εγγραφή του κατώτερου. Υπήρξαν ωστόσο μικρά χρονικά διαστήματα με τάση ανοδική και πολλά με πλάγια. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οριακά οι εντολές αγοράς και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, μικρή βελτίωση του πτωτικού αποτελέσματος.

Τη σύνοδο σφράγισε το καλύτερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 2,707 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και ικανό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, ανεβαίνοντας η απόδοση κατά 5 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,50%.

Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 630,29 από 635,37 μονάδες ήταν 19,9 πιο πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 5/11 στις 610,42. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από πτωτική έναρξη, που άλλαξε σε ανοδική σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική ανοδική κίνηση μετά. Στις 18:15 όμως, με τους δείκτες της Νέας Υόρκης σε πτώση, πέρασαν όλοι σε απώλειες. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 634,64 μονάδες που ήταν 4,35 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 7,3 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (11,65 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 9,00 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,576 από 47,178 δις ευρώ. Επτά blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΦΡΛΚ +2,59%, ΜΠΕΛΑ +1,72%, ΤΙΤΚ +1,55%, ΑΡΑΙΓ +0,97%, ΤΕΝΕΡΓ +0,32%, ΛΑΜΔΑ +0,17% και ΟΤΕ +0,10% ενώ 17 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-7,10% από +5,35%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,96% από +3,89%, την ΕΤΕ στο -13,20% από +5,45%, ΕΥΡΩΒ -9,84% από +8,93% και την ΠΕΙΡ στο -6,21% από +1,83%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως  τα blue chip με μεταβολή -1,81% από +0,05%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε ραγδαία, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 1) και ένα τη ΜΟΗ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,45% και έφθασε στις 634,64 από 644,00 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1668,72 από 1698,31 μονάδες με μεταβολή -1,74%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν οριακά προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,258 από 42,847 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,707 από 3,917 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 50,919 από 34,125 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,176 από 4,022 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 27 από 58 των καθοδικών 51 από 23 και 34 από 34 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Πιθανά σήμερα ολοκληρώνεται η μετακύληση στα ΣΜΕ του 25άρη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη, και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά της Τρίτης. Η τιμή ανοίγματος στις 1693,79 μονάδες, με πτωτικό χάσμα 4,52 μονάδων ήταν μέγιστο μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 11:41 ήταν οι 1658,39 μονάδες, ενώ στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1667,85. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1668,72 με μεταβολή -1,74%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,080 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 3150 συμβόλαια, με ανώτερο τις 1675,25 μονάδες, κατώτερο τις 1657,50 και τελευταίες πράξεις στις 1670,75 από 1698,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2488 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1673,00, κατώτερο τις 1655,00 με τελευταίες πράξεις στις 1670 από 1697,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια και 3 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 2621 από 3930 ΣΜΕ, της σειράς Δεκεμβρίου 3043 από 1427 και της σειράς Ιανουαρίου σε 63 από 61. Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 2831 από 3757 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 41394 από 35247, της ΕΥΡΩΒ με 11726 από 4815, και της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 8825 από 5401.

Οι εγχώριοι παράγοντες αναφέρθηκαν χθες το πρωί στην απόφαση για τη μετακίνηση των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες MSCI. Επιλέξαμε το σχόλιο της  Merit Sec.: «Το χειρότερο σενάριο εξελίσσεται, τελικά, για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς ETE, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ εξέρχονται του δείκτη MSCI Standard Greece και εισέρχονται στον MSCI Small Cap. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου, αλλά οι εκροές αναμένεται να 'ταρακουνήσουν' τον ΔΤΡ, οδηγώντας τον, ενδεχομένως, μέχρι και σε νέα τοπικά χαμηλά. Ωστόσο, το σχέδιο για σημαντική μείωση των NPLs, που σύμφωνα με διαρροές, προωθεί η ΤτΕ, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο, αν και 'ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες', οι οποίες δεν γνωρίζουμε επισήμως πότε θα ανακοινωθούν». Το Bloomberg αναφέρει τις 22 Νοεμβρίου.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Εξ απροόπτου έπιασε την Ελληνική Αγορά η χθεσινή ανακοίνωση της Morgan Stanley, παρά τις προειδοποιήσεις της Société Générale που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στις προβλέψεις της.

Η έξοδος των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ από τον MSCI Greece Large Cap και η εισαγωγή τους στον MSCI Greece Small Cap φαίνεται να μην είχε προεξοφληθεί από την Αγορά, καθώς η πλειοψηφία των Επενδυτών εκτιμούσε πως μόνο η Τράπεζα Πειραιώς θα ήταν αυτή που θα βρισκόταν εκτός του βασικού δείκτη. Παράλληλα η μετοχή του Ελλάκτωρα διεγράφη από τον MSCI Greece Small Cap, με τις εκροές να είναι αμελητέες σε σχέση με αυτές των Τραπεζών.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την πλάγια κίνηση, με την συσσώρευση 610 - 650 να παραμένει ανέπαφη και αυτή την εβδομάδα. Καμία διαφοροποίηση λοιπόν, καθώς όσο η Αγορά δεν ανεβάζει τους απαιτούμενους όγκους συναλλαγών, δεν αναμένεται καμία αλλαγή της εικόνας.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, παρουσιάζει ίδια εικόνα με αυτή του Γενικού, έχοντας διαμορφώσει την αντίστοιχη συσσώρευση μεταξύ 455 και 550 μονάδων. Ιδιαίτερα αρνητική συμπεριφορά αυτή της Εθνικής, καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά σε ελεύθερη πτώση “σημαδεύοντας” πλέον τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,99 ευρώ. Πτωτική διάσπαση των 455 μονάδων του κλαδικού δείκτη, θα πυροδοτήσει νέο κύμα πωλήσεων, με τις 358,6 μονάδες να αποτελούν το επόμενο σημαντικό σημείο στήριξης (ιστορικά χαμηλά 2/2016).

Η αρνητική ειδησεογραφία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να επιβαρύνει το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα, με τους εξωγενείς παράγοντες (Ιταλία και Αμερική) να ετοιμάζονται να αποτελέσουν το “κερασάκι στην τούρτα”, σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική Οικονομία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και φυσικά την συμπεριφορά, κυρίως των Τραπεζικών τίτλων, έως την ημερομηνία των εκροών (δημοπρασία Παρασκευής 30/11).

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, καθώς η απότομη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία είχε επηρεάσει το φρόνημα των επενδυτών, επιβραδύνθηκε, ενώ η λίρα και το ευρώ υποστηρίχθηκαν αφού η πρωθυπουργός Theresa May κέρδισε την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για μια συμφωνία γύρω από το Brexit.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,30%. Ο δείκτης είχε μειωθεί κατά 0,4% την προηγούμενη ημέρα καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου αύξησαν την ανησυχία για τις προοπτικές της ευρείας ζήτησης και παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,15% αλλά μετά απόκτησαν οριακή άνοδο, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,5% αλλά στο δεύτερο μέρος οι απώλειες μειώθηκαν στο -0,20%. Εντούτοις, τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ασία ήταν αρχικά περιορισμένα μετά την συνέχεια της πτώσης της Wall Street και στη συνέχεια στα περισσότερα χρηματιστήρια μεγάλωσαν.

Ο δείκτης S&P 500 μειώθηκε για μια πέμπτη μέρα τη νύχτα, καθώς τα χρηματιστήρια επλήγησαν από φόβους ότι οι κανονισμοί του τραπεζικού κλάδου θα καταστούν αυστηρότεροι όταν το Δημοκρατικό Κόμμα αναλάβει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι αμερικανικές μετοχές πιέστηκαν επίσης από τις ανησυχίες ότι η άνοδος των κερδών ενδέχεται να έπιασε το ανώτερο δυνατό επίπεδο, αυξάνοντας τις εμπορικές εντάσεις και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας - παράγοντες που προκάλεσαν τον Οκτώβριο μια φυγή από τα assets υψηλού κινδύνου. Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν σήμερα.

Στα νομίσματα, η λίρα και το ευρώ συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη μετά τη συμφωνία του Brexit. Μπορεί τώρα να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, αν και δεν είναι σαφές εάν διαθέτει αρκετές ψήφους για να κατοχυρώσει την έγκρισή του. Το ευρώ δεν άλλαξε πολύ αγοράζοντας 1,1311 δολάρια έχοντας προχωρήσει κατά 0,2% τη νύχτα.

Η ανοδική πορεία του ενιαίου νομίσματος περιορίστηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιδρούσαν στην τελευταία δημοσιονομική πρόταση της Ιταλίας, αφού απέρριψαν την προηγούμενη επειδή παραβίασε ορισμένους κανόνες της Ευρωζώνης. Η Ιταλία υπέβαλε την Τετάρτη εκ νέου το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ίδιες παραδοχές για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, όπως το σχέδιο απορρίφθηκε για παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με τη δημοσιονομική της πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα