Γ. Στουρνάρας: Να «τρέξουν» οι τράπεζες για τα NPLs

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 21:35
UPD:21:42
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στις τρεις βασικότερες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη στη Γενεύη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας εστίασε στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στην αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών, αλλά και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας.

Όσον αφορά τα NPLs, o επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας παραδέχθηκε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίες πώλησης, ρύθμισης και είσπραξης δανείων, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ΤτΕ καταρτίζει ειδικό σχέδιο δράσης για τη μείωση των NPLs κατά 42 δισ. ευρώ, μέσω της μεταφοράς του 50% του αναβαλλόμενου φόρου σε ειδικό επενδυτικό «όχημα» (SPV).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η εξυγίανση των ισολογισμών θα ωφελήσει σημαντικά τις τράπεζες, καθώς:

  • Πρώτον, θα μειώσει το κόστος του πιστωτικού κινδύνου, το οποίο παραμένει πολύ υψηλότερο από το προ-κρίσης επίπεδό του, και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προ-προβλέψεων εσόδων.
  • Δεύτερον, θα ενισχύσει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, δεδομένου ότι κατά κανόνα τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού δεν αποφέρουν τόκους.
  • Τρίτον, μπορεί να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, στο βαθμό που βοηθά να μετριαστούν οι ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού και τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητά τους.
  • Τέταρτον, θα μειώσει το διοικητικό βάρος και το λειτουργικό κόστος της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού.
  • Πέμπτον, το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων απασχολεί, όπως είναι φυσικό, τις διοικήσεις των τραπεζών και δεν τις αφήνει να επικεντρωθούν στην αναζήτηση επικερδών αναπτυξιακών ευκαιριών.

Σ’ άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων προς την ιδιωτική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό είναι ασθενέστερη, λόγω των αδύναμων επιδόσεων στον κλάδο των επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, εξήρε την ανάγκη απεξάρτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA), εξέλιξη η οποία θα τους επιτρέψει να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αξιόπιστα τα μεσοπρόθεσμα σχέδια πιστωτικής επέκτασης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα