Στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα που είχαν θέσει τα Μέλη της Επιτροπής στην προηγούμενη συνεδρίασή της, 12 Απριλίου 2006.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, τα βασικότερα σημεία τα οποία επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρίδης για την Ευρυζωνικότητα και το Διαδίκτυο ήταν τα ακόλουθα:
• Ο Έλληνας πολίτης, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, πληρώνει ακριβότερα και απολαμβάνει ταχύτητες/υπηρεσίες χαμηλότερου επιπέδου απ’ ό,τι ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης. Ο αποτελεσματικότερος δρόμος προς τη μείωση των τιμών περνάει μέσα από την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού, όπως δείχνει και η μέχρι σήμερα εμπειρία. Επίσης, 73% των Ελλήνων δε έχει χρησιμοποιήσει Ιντερνετ. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να ληφθεί υπόψη η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας των Ελλήνων, η χαμηλή ετοιμότητα της χώρας μας να δεχθεί νέες τεχνολογίες και η ενδεχόμενη αναξιοποίητη υποδομή πληροφορικής.
• Η αργή εξέλιξη της ευρυζωνικότητας οφείλεται σε παράγοντες όπως η απουσία εναλλακτικών δικτύων, η έλλειψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, το νομικό πλαίσιο (π.χ. δικαιώματα διέλευσης, καθυστέρηση στην ψήφιση του νέου τηλεπικοινωνιακού νόμου), ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και η τεχνοφοβία. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί η δραστηριοποίηση κάποιων εναλλακτικών παρόχων, γεγονός που σχετίζεται και με τις παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την ουσιαστική λειτουργία του ανταγωνισμού με βάση τις υποδομές.
• Η ΕΕΤΤ καταβάλλει σήμερα σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ευρυζωνικής πρόσβασης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ανάλυση των αγορών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η εκχώρηση αδειών WiMax και δράσεις ενημέρωσης για την ευρυζωνικότητα.
Επίσης, ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις της ΕΕΤΤ σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και οι οποίες συνοψίζονται στις ακόλουθες λέξεις:
• Συναίνεση: απαιτούνται κινήσεις και αποφάσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για μια μακροπρόθεσμη και συναινετική πολιτική
• Όραμα: μέχρι το 2020 η Ελλάδα να γίνει μια Διαδικτυακή δύναμη στην Ευρώπη και μια χώρα παροχής υπηρεσιών High-Tech
• Συντονισμός: να ορισθεί ένας αρμόδιος για θέματα Διαδικτύου και Πληροφορικής και να συσταθεί ένα ευέλικτο «Στρατηγικό Κέντρο» που θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών
• Στρατηγική: να δημιουργηθεί ένας κοινά αποδεκτός «οδικός χάρτης» με κύριο στόχο:
α) Μέχρι το 2010 να έχουμε πετύχει:
την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σ’ όλους τους Έλληνες.
τη μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση
την υψηλής ταχύτητας διασύνδεση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολείων, ερευνητικών ιδρυμάτων μεταξύ τους και με το Ιντερνετ
β) Μέχρι το 2015 να έχει γίνει η Ελλάδα «Ιντερνετικός Κόμβος» της ευρύτερης περιοχής (Ν.Α. Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Β. Αφρική)
γ) Μέχρι το 2020 η χώρα μας να παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.