Καθησυχαστικός ο Πρωθυπουργός για τις τιμές του πετρελαίου

Τρίτη, 16 Μαΐου 2006 17:27

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαγρυπνά, αλλά δεν ανησυχεί. «Θέλω, για μια ακόμη φορά, να επαναλάβω ότι εξαιτίας της έκρηξης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, επαγρυπνούμε αλλά δεν ανησυχούμε, ως προς τους στόχους που έχουμε τάξει. Κι αυτό γιατί κάναμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, επισπεύδουμε την εφαρμογή της πολιτικής μας, εντείνουμε τους ελέγχους στην αγορά», τόνισε.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα του Ιράν, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές θέσεις για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, ενώ έκανε και αναδρομή στην πορεία των διεθνών τιμών, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η χώρα έχει μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο.

«Οπως είναι σε όλους γνωστό, εδώ και κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Είναι φανερό - και το είχαμε επισημάνει έγκαιρα- ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο. Από τον Ιανουάριο του 2004 εως σήμερα, η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά 130% και η διεθνής τιμή της βενζίνης κατά 145%. Η εξέλιξη αυτή πιέζει τις ευρωπαϊκές, τις δυτικές, αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία. Στους ρυθμούς ανάπτυξης, την εκτέλεση κρατικών προϋπολογισμών, την ανταγωνιστικότητα, τον πληθωρισμό. Ολα αυτά αφορούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, αφού έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα πήρε νέες διαστάσεις, μετά την υπόθεση του Ιράν. Μία υπόθεση για την οποία έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. "Οχι" στη χρήση πυρηνικών, "ναι" στην αναζήτηση ειρηνικής διπλωματικής λύσης».

Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε από την πρώτη στιγμή επιθετική ενεργειακή πολιτική και αναφέρθηκε στις δύο βασικές γραμμές που κινήθηκε:

«Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και την προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων, που την καθιστούν διεθνή ενεργειακό δίαυλο, στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού».

Υπενθύμισε την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας, για τον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, τη συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, την υπογραφή της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, καθώς και την προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρισμού με τις γειτονικές χώρες.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, «πρόκειται για έργα που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο, αναβαθμίζουν το ρόλο της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και συμβάλουν στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο στους τομείς της μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου,που υπέγραψε πρόσφατα στο Κάϊρο ο υπουργός Ανάπτυξης.

Οπως είπε, η δεύτερη κατεύθυνση της νέας ενεργειακής πολιτικής αφορά στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου στο χώρο του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και βεβαίως των καθαρών μορφών ενέργειας. Αποβλέπει κυρίως στην ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στη διασφάλιση των χαμηλότερων, κατά το δυνατό, τιμών στα καύσιμα, στο σταδιακό περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Βασίζεται, κυρίως, στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, στην επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, στην ενθάρρυνση των βιοκαλλιεργειών και της παραγωγής βιοενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην εισήγησή του λέγοντας ότι«την ώρα που αναλαμβάναμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, αφενός το σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας είχε εξαντλήσει τα όριά του και, αφετέρου, υπήρχαν ακόμη μεγάλες εκκρεμότητες για την προετοιμασία της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιμετωπίσαμε, πράγματι, ιδίως στο πρώτο διάστημα, σημαντικές δυσκολίες. Τα καταφέραμε, όμως, πολύ καλά. Και σήμερα βρισκόμαστε σ΄ενα προχωρημένο στάδιο εφαρμογής της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής. Εχουν προωθηθεί σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και προωθούνται νέα νομοσχέδια, νέες δράσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου μας. Οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Δημιουργείται, ήδη, μια νέα δυναμική που σημαίνει μεγάλες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στα αμέσως επόμενα χρόνια».

Αναλυτική εισήγηση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/16/1188519.htm , ενώ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του Ιράν.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για την απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό της.

Στη συνεδρίαση έκαναν επίσης παρεμβάσεις οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αιγαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα