Market Beat: Μεγαλώνουν τις επιφυλάξεις τα διεθνή και τα σημαντικά γεγονότα της μέρας

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 10:20
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη σήμερα μπορεί να πάρει αρνητική τροπή με βάση την προθεσμία των Βρυξελλών προς τη Ρώμη που αθροίζεται στην αρνητικότητα από την πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία για το Brexit. Οι αγορές ήδη περνώντας το ευρώ έναντι του δολαρίου κάτω από τη στήριξη στο 1,1300 έχουν προεξοφλήσει αρνητικά και έτσι «πιέζεται» ανοδικά το δολάριο και ο δείκτης του έναντι των ισχυρών αντιπάλων του. Αυτό μειώνει τη τιμή των πρώτων υλών και έχουμε μια αναταραχή στην παγκόσμια αγορά που αγγίζει όλα τα τμήματά της. Σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε και τις αλλαγές των δεικτών της MSCI που επέδρασαν την προηγούμενη περίοδο στην κίνηση των τραπεζικών μετοχών στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μείναμε στον αστερισμό της συσσώρευσης για τον ΓΔ από τις 10/10, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να θεωρήσουμε σε λίγο, αυτή τη δυναμική «καλυτερότερη». Όχι τόσο από τις δικές μας οικονομικές εξελίξεις όσο από την εικόνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μπορεί οι ηγέτες της γηραιάς ηπείρου να θεωρούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ περισσότερο μπίζνεσμαν και λιγότερο πολιτικό, αλλά είναι οι πολιτικές του που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και στραβοπατήματα στις υπόλοιπες οικονομίες. Προσέχουμε για να έχουμε αυτές τις μέρες. 

Με σχεδόν βέβαιη την ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών οι ειδήσεις στα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται «αναγκαστικά» και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα όταν αναφέρουν πως το χρέος της Ιταλίας είναι ελαφρά κάτω από το 132% του ΑΕΠ της δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι μόνο η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ της. Βέβαια η υπόθεση αυτή είναι καθαρά «εσωτερικό» ζήτημα της ευρωζώνης αλλά η πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι παγκόσμια αισθητή και πιέζει τις μετοχές των εταιριών στην ενέργεια. Επίσης σε αυτή την υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού συνέβαλλε η εντύπωση πως η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Δεν αρκούσαν ωστόσο αυτά για να υπάρξει αυτό το σχεδόν γενικευμένο ξεπούλημα στα διεθνή χρηματιστήρια που φιλοξενούν εταιρίες με δραστηριότητα παγκόσμιων διαστάσεων. Η τεχνολογία με τους κεντρικότερους εκπροσώπους της δέχεται συνεχή πλήγματα με τελευταίο το αστροπελέκι στην μετοχή της Apple που διολίσθησε άνω του 5%. Επειδή η Lumentum Holdings, η οποία παρέχει τη λειτουργία εικονικής αναγνώρισης στα iPhone, περιέκοψε το outlook για τα οικονομικά μεγέθη του 2019. Μάλιστα, οι απώλειες στη μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας άγγιξαν ακόμη και το 32%. Έτσι ο Dow Jones απώλεσε 602 μονάδες. Σήμερα δε, με εξαίρεση τα χρηματιστήρια στην Κίνα που εμφανίζουν μέτρια άνοδο (+0,7%) οι υπόλοιποι δείκτες πλέουν στη θάλασσα του κόκκινου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα για τις μετοχικές αξίες διεθνώς, οι μετοχές των τραπεζικών blue chip θα κινηθούν για τελευταία σύνοδο χωρίς την επίσημη ανακοίνωση των επικείμενων αλλαγών στους δείκτες της MSCI αλλά με δεδομένη την αλυσίδα των πιέσεων και τριών πτωτικών συνεδριάσεων ως σήμερα που έδωσαν στον δείκτη τους απώλειες αθροιστικά πάνω από -7,5%. Όσο για τον τζίρο της χθεσινής συνόδου θα τον ορίζαμε ως εξαιρετικά χαμηλό χωρίς τις συναλλαγές για τη μετοχή του ΥΓΕΙΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν χθες, ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, αλλά κατακόρυφα καθοδική τάση στη συνέχεια. Στην Αθήνα, ο ΓΔ πήρε τιμές γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής, αλλά για έξη μόνο λεπτά. Κατόπιν πήρε την κατηφόρα και πέρασε πάλι κάτω από τις 640 μονάδες. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας, με τιμή κοντά στις 639 μονάδες, ειδοποιούσε τους αισιόδοξους πως με ένα κλείσιμο πάνω από τις 643 μονάδες, τα βάσανα με την αντίσταση στη ζώνη των 650 μονάδων δεν είχανε τελειώσει. Οδηγούσαν την εναρκτήρια  πτώση οι τράπεζες, δυο μέρες πριν την ανακοίνωση των αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Για κάποιους λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς, η ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση που αποκαλύπτεται από την πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών είχε οριστεί μεταξύ των 637 και 640 μονάδων από τις 11:55 και ίσχυε ως τις 15:30. Πιθανά για να καταλάβουν οι μικρότερης ισχύος θεσμικοί τις προθέσεις των ισχυρών. Όσο για τους ιδιώτες επενδυτές οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και τα μικρά κέρδη των ανοδικών blue chip προκαλούσαν σφίξιμο στο στομάχι. Δικαίως θα λέγαμε. Μπράβο και στους ισχυρούς της αγοράς, που δεν καλλιέργησαν αυταπάτες στους πιο αδύναμους. Έτσι, χωρίς να αλλάξουν οι ρυθμοί των συναλλαγών, μετά τις 15:30 νέα κύματα πιέσεων, που δεν τα ανέκρουσε η ζήτηση στα επίπεδα γύρω από τις 638 μονάδες, οδήγησαν τον ΓΔ στις 635 στις 16:00, με τον τζίρο πια στα 44 εκατ. ευρώ και τα πακέτα σταθερά στα 17,9 εκατ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες του τελευταίου μήνα εμφάνισε απόψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές κατέρρευσαν υπό το βάρος των πιέσεων στον τίτλο της Apple.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones απώλεσε 602 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,32% και τερματίζοντας στις 25.387 μονάδες. Πρόκειται μάλιστα, για τη χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,78% στις 7.200 μονάδες, εισερχόμενος σε τροχιά έντονης διόρθωσης. Υπό πίεση τέλεσε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος παρουσίασε κάμψη κατά 1,97% στις 2.726 μονάδες, συμπαρασυρόμενος από το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple διολίσθησε άνω του 5%, καθώς η Lumentum Holdings, η οποία παρέχει τη λειτουργία εικονικής αναγνώρισης στα iPhone, περιέκοψε το outlook για τα οικονομικά μεγέθη του 2019. Μάλιστα, οι απώλειες στη μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας άγγιξαν ακόμη και το 32%.

Όπως είναι φυσικό, οι πιέσεις στον τίτλο της Apple κατέστησαν ευάλωτο όλο τον τεχνολογικό κλάδο, o οποίος υποχώρησε κατά 3,1%. Είναι ενδεικτικό ότι Alphabet και Amazon μειώθηκαν κατά 2,7% και κατά 4,3% αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η General Electric καταγράφει απώλειες άνω του 5,5%.

Την ίδια ώρα, η εκτίναξη του δολαρίου σε υψηλό 17 και πλέον μηνών άσκησε σημαίνουσες πιέσεις σε αρκετούς εταιρικούς τίτλους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων πολυεθνικών.

Ο δείκτης δολαρίου, αυτή τη στιγμή, κινείται στις 97,58 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017, με το αμερικανικό νόμισμα να βρίσκεται σε υψηλό ενός έτους έναντι τόσο του ευρώ, όσο και του ελβετικού φράγκου.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες και για τον κίνδυνο μιας αιφνίδιας κλιμάκωσης της ρητορικής στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην βρίσκουν κοινά σημεία.

Χαρακτηριστικό του ταραχώδους κλίματος είναι δημοσίευμα του Axios, στο οποίο αποκαλύπτεται η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκίνητων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αρνητικό κλίμα αντικατοπτρίστηκε και στην αγορά εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να διολισθαίνει για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 60 δολαρίων. Πτώση εμφάνισε και η τιμή του χρυσού, η οποία έκλεισε στα 1.204 δολάρια ανά ουγγιά.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο που υποχώρησε 3,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,01% στις 362 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,74% στις 7.053 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,77% στις 11.325 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 5.059 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,64% στις 9.076 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 19.055 μονάδες.

Η μετοχή της SAP «βούλιαξε» 5,2% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Qualtrics έναντι 8 δισ. δολαρίων. Η πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΤερέζα Μέι αναγκάστηκε να ακυρώσει το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας την οποία εισηγείται για το Brexit. Παράλληλα, κατά 0,4% προβλέπεται να αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.  Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στα 1,1270 δολάρια από 1,1336 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Πτωτικό ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής με μέτριο τζίρο

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε αρνητικό πεδίο σχεδόν αποκλειστικά. Έτσι ροκάνισε η αγορά τα κέρδη της από την περασμένη βδομάδα αφού οι θεσμικοί μετά τις 10:37 κίνησαν τον μέσο όρο κάτω από τις 643 αλλά σε μιάμιση  ώρα κατάφεραν να τον φέρουν σε επαφή με τις 638 μονάδες. Ξεκίνησε έκτοτε μια διαρκής αναζήτηση για το κατώτερο μέρας και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα σε αυτό. Η τιμή ανοίγματος στις 643,62 μονάδες αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,20 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 643,84 από 646,03 μονάδες την Παρασκευή σημειώθηκε στις 10:35. 

Το ελάχιστο στις 633,88 από 638,26 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 16:39. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 10:35 ως τις 12:06 και από τις 14:59 ως τις 16:39. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 12:00 ως τις 15:00 και στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 634,73. Οι ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε οριακή αντίδραση και τον έκλεισαν στις 635,20 από 643,42, ορίζοντας κλείσιμο 8,64 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,07%) ακριβώς στις 10:36 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 644 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε ένα  ημίωρο πριν από το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε από τις 11:55 ως τις 15:00 με τον ΓΔ μεταξύ 637 και 640 μονάδων. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως μετά την έναρξη. Υπήρξε ωστόσο μικρό χρονικό διάστημα με τάση ανοδική. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οριακά οι εντολές αγοράς και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, ελάττωση του πτωτικού αποτελέσματος.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό αλλά καλύτερο της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 18,498 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρότερο εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού, ανεβαίνοντας η απόδοση κατά 2 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πέρασε το 4,40%.

Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 633,88 μονάδες ήταν 23,46 πιο πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 5/11 στις 610,42. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ανάλογη έναρξη, που δεν άλλαξε πολύ σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και καθαρά πτωτική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 635,20 μονάδες που ήταν 1,6 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 8,64 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (10,25 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 7,80 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,715 από 47,231 δις ευρώ. Επτά blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΤΙΤΚ +1,34%, ΜΟΗ +0,62%, ΓΡΙΒ +0,40%, ΑΔΜΗΕ +0,36%, ΤΕΝΕΡΓ +0,32%, ΔΕΗ +0,30%, και ΕΥΔΑΠ +0,20% ενώ 16 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,58% από -1,45%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,36% από -0,47%, την ΕΤΕ στο -5,16:% από -2,79%, ΕΥΡΩΒ -5,56% από -1,17% και την ΠΕΙΡ στο -6,59% από -4,26%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,06% από +1,08%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 12) και δυο ΕΧΑΕ και ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,28% και έφθασε στις 635,20 από 643,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1674,92 από 1700,29 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν οριακά προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο αρκετά κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,188 από 228,171 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 18,498 από 204,526 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 20,687 από 20,076 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 16,617 από 1,282 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 46 των καθοδικών 52 από 32 και 28 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μετριοπαθείς επιφυλάξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1700,22 μονάδες. Το μέγιστο μέρας στις 1700,74 μονάδες σημειώθηκε στις 10:36. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 16:39 ήταν οι 1672,05. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1673,72, με τις δημοπρασίες, το κλείσιμο ορίστηκε στις 1674,92 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,707 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1098 συμβόλαια με ανώτερο τις 1696,00 μονάδες, κατώτερο τις 1668,00 και τελευταίες πράξεις στις 1670,00 από 1695,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 336 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1687,00, κατώτερο 1667,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1667,00 από 1695,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 4341 από 4904 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 708 από 569.

Η εβδομάδα στο τέλος της περιλαμβάνει την εκπνοή των σειρών Νοεμβρίου και είναι σαφής η υποχώρηση των ανοικτών θέσεων στην τρέχουσα σειρά και η αύξησή τους για την επόμενη. Αλλά επίσης σαφής είναι ο χαμηλός ρυθμός με τον οποίο επιτελείται η μετακύληση θέσεων, λες και περιμένουν οι επαγγελματίες των παραγώγων μια σύνοδο με μεγαλύτερη ημερήσια διακύμανση του υποκείμενου δείκτη. Αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα αν επηρεαστούν οι θεσμικοί του ΧΑ από την παγκόσμια τάση  ή αν δεν καταφέρουν τα κίνητρα από τις εσωτερικές ειδήσεις και εξελίξεις να δώσουν ανεξαρτησία στη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ χθες το πρωί ανέφερε όσα θα ισχύσουν και σήμερα: «Κρίσιμες εξελίξεις περιλαμβάνει η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώνονται οι αλλαγές των δεικτών MSCI και λήγει η προθεσμία για να αλλάξει τον προϋπολογισμό της η Ιταλία, ενώ την Παρασκευή λήγουν οι σειρές των Παραγώγων για τον τρέχοντα μήνα. Η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου και όλα τα βλέμματα στρέφονται στις απαντήσεις σε σχέση με τις πρόσφατες επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο του Γ.Δ. η συνεδρίαση».

Η Merit Sec σημείωσε: «Αναμφισβήτητα ΜSCI και Ιταλία θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των Επενδυτών αυτή την εβδομάδα, γι αυτό, φυσιολογικά, αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας για τον Γενικό Δείκτη. Τα τεχνικά επίπεδα αντίστασης εντοπίζονται στις 650 και 680 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις στις 630 και 610 μονάδες. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι λόγω μεταβλητότητας θα προσδίδαμε μικρότερη βαρύτητα στα ενδιάμεσα σημεία. Συνεχίζουμε με επιλεκτικές τοποθετήσεις μέχρι να δοθεί η αφορμή επαναξιολόγησης της στρατηγικής μας».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Τραπεζικός κλάδος μπορεί να κρίνει πολλά για την συνέχεια, μιας και είναι εν αναμονή της ανακοίνωσης της 13ης του μήνα, που θα μάθουμε αν και ποιες Τράπεζες θα αποχωρήσουν από τον MSCI με την 30η του μήνα να είναι και η ημερομηνία ολοκλήρωσης. Η αλήθεια είναι ότι το νέο δεν κατάφερε να καταγράψει χαμηλότερες τιμές στον κλάδο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν εν δυνάμει αγοραστές που είναι ικανοί να απορροφήσουν την προσφορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι ανακοινώσεις, ειδικά με το πως πάει η ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις, πιθανότατα να είναι η απάντηση στο γιατί η Αγορά έχασε τόσο σημαντικό ποσοστό το τελευταίο διάστημα, ενώ παραμένει ανοιχτό το πολύ σημαντικό θέμα των συντάξεων, κάτι που θα απαντηθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Παράλληλα το παζλ δυσκολεύει ακόμα παραπάνω, σε σχέση με τα αναδρομικά που πιθανότατα να χρειαστεί να επιστρέψει το Κράτος τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, με τους πολιτικούς να κινούνται ήδη σε αυτούς τους ρυθμούς, παρόλα αυτά η Αγορά υπολογίζει πως οι παροχές και οι προεκλογικές ρητορικές, προβληματίζουν τόσο την Οικονομία όσο και την όποια ψυχολογία.

Όσο οι στόχοι που έχουμε θέσει απομακρύνονται, τόσο πιο πολύ προβληματίζεται η Αγορά, για αυτό και έχει κατεβάσει ταχύτητα και τζίρο. Από την άλλη, εποχικά, είναι μία περίοδος που η Αγορά μπορεί να κερδίσει πίσω μέρος των απωλειών του έτους, θυμίζοντας ότι είχαμε φτάσει και σε κέρδη που ήταν κοντά στο 12% με τον ΓΔ να ξεκινάει την χρονιά από τις 800 μονάδες.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δείχνουν ότι με τα αποτελέσματά τους, μπορούν να κάνουν την διαφορά το επόμενο διάστημα. Από την άλλη, για να έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή σε περισσότερες εταιρείες, πρέπει να βοηθήσει σημαντικά και η ίδια η Οικονομία, κάτι που στην παρούσα δεν φαίνεται. Υλοποίηση επενδύσεων μπορεί να δώσει την ψυχολογική "αβάντα" σε πρώτη φάση στην Αγορά και το Ελληνικό είναι αυτό που αποτελεί την κορωνίδα των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Φυσικά, ο Τραπεζικός κλάδος χρειάζεται πιο δραστικές λύσεις για να κάνει την διαφορά, μιας και στην φάση που είναι δεν βοηθάει στον βαθμό που θα μπορούσε και θα έπρεπε την Οικονομία. Το 10ετες συνεχίζει και βρίσκεται σε απαγορευτικά επίπεδα για δανεισμό και η πτώση του θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την Οικονομία αλλά και τις εταιρείες, μιας και το κόστος δανεισμού εξαρτάται από αυτό.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν απώλειες την Τρίτη, ενώ εμφανίζονται ελπίδες για την αποσυμφόρηση του πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ από την πληροφορία ότι οι κορυφαίοι εμπορικοί διαπραγματευτές της Κίνας προετοιμάζονταν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Liu He την Ουάσιγκτον εκλαμβάνεται ως μέρος των προετοιμασιών για τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Κινέζου ομόλογό του Xi Jinping στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή αργότερα αυτό το μήνα .

Νωρίτερα, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η διοίκηση του Trump διευρύνει το μέτωπο της εμπορικής μάχης με την Κίνα πέρα ​​από τους δασμούς με ένα σχέδιο να χρησιμοποιήσει τους ελέγχους των εξαγωγών, τα κατηγορητήρια και άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι κινεζικές μετοχές ανέτρεψαν τις αρχικές ζημίες και βρίσκονται στο θετικό έδαφος. Ο δείκτης blue-chip της Σαγκάης αυξήθηκε στις 08:50 κατά 0,87%.

Αυτό βοήθησε στην άνοδο του ευρύτερου δείκτη MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία από τα χαμηλά ημέρας. Οι φόβοι για μια πιθανή κορυφή στην αύξηση των εταιρικών κερδών, για την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης και τις ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει τους επενδυτές παγκόσμια σε δίλλημα σχετικά με τα κέρδη τους τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντάς τους να «σηκώσουν τα χρήματα από το τραπέζι» πριν από το τέλος του έτους.

Ο Nikkei .N225 της Ιαπωνίας έχασε πάνω από 2%, με απώλειες σε κατασκευαστές ηλεκτρικών μηχανών και προμηθευτές εξαρτημάτων iPhone της Apple (AAPL.O), αφού τρεις προμηθευτές εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα, στέλνοντας κάτω περισσότερο από το -2% τον Nasdaq της τεχνολογίας.

Η ζοφερή προοπτική προκάλεσε ένα απότομο ξεπούλημα στις ασιατικές μετοχές από εταιρείες τεχνολογίας, οι μετοχές της Japan Display έπεσαν πάνω από 11% ενώ οι Murata Manufacturing και TDK Corp έπεσαν 8,9% και 8,4% αντίστοιχα.

Οι προμηθευτές του iPhone από την Ταϊβάν, όπως το Genius (3406.TW), το Pegatron (4938.TW) και το Hon Hai (2317.TW) ήταν επίσης βαθύ κόκκινο.

Το αίσθημα των επενδυτών έχει επίσης επηρεαστεί από την επιδείνωση της εμπορικής μάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας να έχουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες εκροές τους τον περασμένο μήνα από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με τον Khoon Goh. "Το αποτέλεσμα της συνάντησης (των δυο προέδρων) θα έχει σημαντική επίδραση στις ροές χαρτοφυλακίων στην Ασία μέχρι το τέλος του έτους", πρόσθεσε ο Goh της ANZ Banking Group..



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα