«Μαύρη» Δευτέρα για τον Dow Jones, βουτιά άνω των 600 μονάδων

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 23:10
UPD:23:37
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες του τελευταίου μήνα εμφάνισε απόψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές κατέρρευσαν υπό το βάρος των πιέσεων στον τίτλο της Apple.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones απώλεσε 602 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,32% και τερματίζοντας στις 25.387 μονάδες. Πρόκειται μάλιστα, για τη χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 2,78% στις 7.200 μονάδες, εισερχόμενος σε τροχιά έντονης διόρθωσης. Υπό πίεση τέλεσε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος παρουσίασε κάμψη κατά 1,97% στις 2.726 μονάδες, συμπαρασυρόμενος από το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple διολίσθησε άνω του 5%, καθώς η Lumentum Holdings, η οποία παρέχει τη λειτουργία εικονικής αναγνώρισης στα iPhone, περιέκοψε το outlook για τα οικονομικά μεγέθη του 2019. Μάλιστα, οι απώλειες στη μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας άγγιξαν ακόμη και το 32%.

Όπως είναι φυσικό, οι πιέσεις στον τίτλο της Apple κατέστησαν ευάλωτο όλο τον τεχνολογικό κλάδο, o οποίος υποχώρησε κατά 3,1%. Είναι ενδεικτικό ότι Alphabet και Amazon μειώθηκαν κατά 2,7% και κατά 4,3% αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η General Electric καταγράφει απώλειες άνω του 5,5%.

Την ίδια ώρα, η εκτίναξη του δολαρίου σε υψηλό 17 και πλέον μηνών άσκησε σημαίνουσες πιέσεις σε αρκετούς εταιρικούς τίτλους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων πολυεθνικών.

Ο δείκτης δολαρίου, αυτή τη στιγμή, κινείται στις 97,58 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017, με το αμερικανικό νόμισμα να βρίσκεται σε υψηλό ενός έτους έναντι τόσο του ευρώ, όσο και του ελβετικού φράγκου.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες και για τον κίνδυνο μιας αιφνίδιας κλιμάκωσης της ρητορικής στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην βρίσκουν κοινά σημεία.

Χαρακτηριστικό του ταραχώδους κλίματος είναι δημοσίευμα του Axios, στο οποίο αποκαλύπτεται η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκίνητων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αρνητικό κλίμα αντικατοπτρίστηκε και στην αγορά εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να διολισθαίνει για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 60 δολαρίων. Πτώση εμφάνισε και η τιμή του χρυσού, η οποία έκλεισε στα 1.204 δολάρια ανά ουγγιά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα