Βασιλιάς το δολάριο- σε ναδίρ 17 μηνών το ευρώ, βουτιά η στερλίνα

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 14:09
UPD:14:11
EPA/OLIVER BERG

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τις νομισματικές στις ΗΠΑ παρακολουθούν στενά οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος. Οι ανησυχίες για την εξέλιξη στην κόντρα Ρώμης- Βρυξελλών, αλλά και για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πολιτική σκηνή της κορυφαίας οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, θέτουν υπό πίεση το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Από την άλλη το δολάριο συνεχίζει το ράλι του με νέα ορμή, καθώς η Federal Reserve εμφανίζεται αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια για ακόμη μία φορά τον Δεκέμβριο. 

Ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού με τους έξι κορυφαίους ανταγωνιστές του στην αγορά, ενισχύεται στις 90,93 μονάδες- τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών. Το δολάριο ενισχύεται περίπου 0,7% έναντι του ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 17 μήνες. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 1,124 δολάρια ανά ευρώ, όταν πριν από μία δέκα ημέρες ήταν πάνω από τα 1,15 δολ. 

Η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία στην Ιταλία έως αύριο, Τρίτη, να δώσει τις απαντήσεις της για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Προς το παρόν η Ρώμη επιμένει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τους βασικούς άξονες της πολιτικής ούτε το στόχο για έλλειμμα 2,4%. Μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν μικρές έστω τροποποιήσεις, που θα καταστήσουν πιο πειστικό το αφήγημά της για ώθηση στην ανάπτυξη. Ανησυχία επικρατεί και για την κεφαλαιακή τρύπα στην τράπεζα Carιge

Η επιβράδυνση της οικονομίας φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τόσο στην περίπτωση της Ιταλίας όσο και σε εκείνη της Γερμανίας, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «δίδυμη απειλή»

Υπό ισχυρή πίεση έχει ωστόσο βρεθεί και το βρετανικό νόμισμα, καθώς για ακόμη μία φορά φαίνεται να διαψεύδονται οι προσδοκίες ότι μία συμφωνία για το Brexit είναι κοντά. Μετά και την τελευταία ηχηρή παραίτηση, εντείνονται οι πιέσεις στην Τερέζα Μέι να εγκαταλείψει το σχέδιό της και να παρουσιάσει ένα νέο. Τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι εξαιρετικά στενά. 

H στερλίνα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 1% και κυμαίνεται τώρα με πτώση 0,8% στα 1,2870 δολάρια. 

Στον αντίποδα κέρδη 0,4% παρουσιάζει το ελβετικό φράγκο, ενώ οριακή άνοδο σημειώνει και το γιεν. Πρόκειται για δύο νομίσματα, που παραδοσιακά λειτουργούν ως καταφύγιο, όταν επικρατεί νευρικότητα στην αγορά. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα