Το «δίδυμο», που πυροδότησε την αιμορραγία των αναδυόμενων αγορών, αλλά και ισχυρές πιέσεις σε μεγάλο κομμάτι του ανεπτυγμένου κόσμου, φαίνεται να επιστρέφει στο προσκήνιο. Ο λόγος για το συνδυασμό ισχυρού δολαρίου και ακριβού πετρελαίου. Το αμερικανικό νόμισμα σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλά 18 μηνών, καθώς πλησιάζει η ώρα ακόμη μία αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ. Όσο για την τιμή του αργού, που είχε βυθιστεί σε bear market την περασμένη εβδομάδα, ανακάμπτει σήμερα δυναμικά μετά την απόφαση του Ριάντ να μειώσει την προσφορά.
Το ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας έχει να κάνει όχι μόνο με τις κινήσεις της Federal Reserve, αλλά και με το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας, που επικρατεί στην γηραιά ήπειρο. Αύριο, Τρίτη, εκπνέει η προθεσμία της Κομισιόν στην Ιταλία για αναθεώρηση του σχεδίου προϋπολογισμού.
Η Ρώμη διαμηνύει πως οι βασικοί άξονες δεν αλλάζουν. Ωστόσο έρχεται αντιμέτωπη με αύξηση του κόστους δανεισμού, τραπεζικές ανησυχίες, αλλά και το «άδειασμα» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που βλέπει υπερβολικά αισιόδοξες της τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και αναμένει αύξηση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ.
Δεν είναι όμως μόνο οι ιταλικές ανησυχίες. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία προβληματίζουν έντονα, καθώς σηματοδοτούν στροφή σε μία ακόμη πιο άκαμπτη ηγετική δύναμη στην Ευρωζώνη, που δύσκολα θα πει ναι ουσιαστικές πρωτοβουλίες βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης. Οι ειδικοί προειδοποιούν πλέον για μία «δίδυμη απειλή».
Στους ευρωπαϊκούς πονοκεφάλους και το Brexit. Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, επισημαίνει ότι οι βασικοί παράμετροι της συμφωνίας είναι έτοιιμοι για να παρουσιαστούν από την Τερέζα Μέι στο υπουργικό συμβούλιο, αύριο. Ωστόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπη με κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του κόμματός της και τα πάντα βρίσκονται για ακόμη μία φορά στον αέρα. Τόσο υπέρμαχοι της παραμονής όσο και οπαδοί του σκληρού Brexit την κατηγορούν ότι με το deal, που βρίσκεται στα σκαριά, η χώρα χάνει κάθε προνόμιο από τη συμμετοχή στην κοινότητα, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται σε υποχρεώσεις. Κάποιοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι η έξοδος θα σήμαινε το αντίθετο.
Υπό τις συνθήκες αυτές το ευρώ υποχωρεί 0,7% στο 1,1240 δολάριο, ενώ η στερλίνα υποτιμάται κατά 0,6% στα 1,29 δολάρια. Ο Δείκτης Δολαρίου από την άλλη ενισχύεται κοντά στις 91 μονάδες, σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Απρίλιο του 2017.
Την ίδια ώρα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 1,33% στα 71,11 δολάρια το βαρέλι, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την προσφορά της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, επικαλούμενη την αδύναμη ζήτηση και ενώ βρίσκονται σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Νωρίτερα η τιμή είχε σημειώσει άνοδο έως και 2% στα 71,63 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 70 δολαρίων, για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, αλλά και ότι στις αρχές Οκτωβρίου κυμαινόταν λίγο πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι.
Η Goldman Sachs προειδοποιεί για έλλειμμα προσφοράς το 2019 και νέα άνοδο των τιμών. Έτσι το σενάριο για ένα νέο ράλι επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο συνδυασμός ισχυρού δολαρίου- ακριβού πετρελαίου «καίει» τις οικονομίες, που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εισαγωγές και θα μπορούσε να εντείνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
naftemporiki.gr