Το μεγάλο σορτάρισμα των ιταλικών ομολόγων και η «ψήφος» κόντρα στο ρεύμα

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 12:05
UPD:12:06
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Τα υψηλά επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων αποτελούν ένδιεξη ότι τα hedge funds «χτίζουν» ολοένα και μεγαλύτερες θέσεις short (πώλησης) στην αγορά παραγώγων, καθώς επιμένει η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες. Υπολογίζεται ότι με βάση την εφετινή αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων το κόστος εξυπηρέτησης χρέους της Ιταλίας το επόμενο έτος θα είναι αυξημένο κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Η εξέλιξη αυτή από τη μία εντείνει τον κίνδυνο για μία μαζική φυγή κεφαλαίων από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ και οπωσδήποτε υπονομεύει τις προσπάθειες των Ιταλών να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη.  Από την άλλη όμως δημιουργεί παράθυρο για μία εντυπωσιακή ανάκαμψη εάν υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις στην ιταλική ιστορία. 

Εν αναμονή των όποιων αποφάσεων από την ιταλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, οι επενδυτές προς το παρόν αυξάνουν τα σορταρίσματα, δηλαδή στοιχηματίζουν σε πτώση των ιταλικών ομολόγων (και αύξηση των επιτοκίων τους). Χρησιμοποιούν για αυτόν τον σκοπό το εργαλείο των προθεσμιακών συμβολαίων  (futures). Σύμφωνα με στοιχεία του Eurex, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών βραχυπρόθεσμων futures των BTP έχει κάνει «άλμα» 40% στα 70.000 συμβόλαια σε σχέση με το 2017. 

Αντιθέτως καταφεύγουν λιγότερο στο εργαλείο των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps), καθώς ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών επί της συγκεκριμένης αγοράς έχει αυξηθεί αισθητά στον απόηχο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. «Σε έναν κόσμο, στον οποίο οι επενδυτές δεν μπορούν να έχουν ακάλυπτες θέσεις μέσω της αγοράς CDS, τα futures των ιταλικών ομολόγων είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να σορτάρουν την Ιταλία» εξηγεί αναλυτής στο Reuters. 

Tην ίδια ώρα πάντως υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις της αγοράς, που πάνε κόντρα στο ρεύμα και δεν μπορούν να αγνοήσουν την ελκυστικότητα των αποδόσεων, που προσφέρουν τα ιταλικά ομόλογα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ποντάροντας στο σενάριο, που θέλει τις δύο πλευρές να αποφεύγουν την πλήρη ρήξη και θεωρώντας ότι οι φόβοι για νέα μεγάλη κρίση στην Ευρωζώνη είναι υπερβολικοί, μεγάλα funds ψηφίζουν Ιταλία. 

Η M&G Investments αυξάνει τις τοποθετήσεις της σε βραχυπρόθεσμο ιταλικό χρέος, ενώ η BlueBay Asset Manegement διατηρεί θέση long (αγοράς) στα μακρυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα (BTP). 

Σήμερα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι σταθερή στο 3,4% και το spread έναντι του 10ετους γερμανικού ομολόγου είναι στις 302 μονάδες βάσης. Είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα τέλη του 2017, αλλά έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα των 341 μονάδων, στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις 19 Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα