Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Μετά τις ήπιες αναφορές για τον πληθωρισμό
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 00:01

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά το χειρότερο διήμερο ρευστοποιήσεων των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς οι ήπιες αναφορές για τον πληθωρισμό και την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ ανακούφισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στη Wall Street προσπάθησαν να επιπλεύσουν.

Τα ευρωπαϊκά blue chips ανέκαμψαν από τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων 3,5 ετών, που εξανέμισε δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς οι ανησυχίες για πληθωρισμό και οικονομική ανάπτυξη πυροδότησαν ρευστοποιήσεις σε χρηματιστήρια και αγορές εμπορευμάτων.

Στη Wall Street, μπορεί οι επενδυτές να χαιρέτισαν τα ανακουφιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, αλλά οι απογοητευτικές πωλήσεις από ομίλους λιανικής επισκίασαν τις αρχικές οικονομικές αναφορές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2%, κλείνοντας στις 1.348,08 μονάδες, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, ύστερα από απώλειες πάνω από 4% στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.851,92 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,09%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.846,20 μονάδες, με κέρδη 0,08%, και στο Παρίσι ο CAC στις 5.081,69 μονάδες, με άνοδο 0,33%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,2%, έπειτα από μία πτώση της τάξης του 3,5% στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Τα 13 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με κέρδη.

Στον επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο κλάδος υγείας, με τη μετοχή της Glaxo να ενισχύεται κατά 1,5% και της Sanofi-Aventis να σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,8%.

Κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος των τροφίμων, ο οποίος θεωρείται επενδυτικό «καταφύγιο», όταν οι αγορές υποχωρούν. Ξεχώρισε ο τίτλος της Diageo, που ανέβηκε κατά 0,8%.

Ο Nikkei έκλεισε στα κατώτερα διμήνου, με απώλειες 1,99%, στις 16.158,42 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα