Σιγκαπούρη: Τουλάχιστον 7% η αύξηση του ΑΕΠ το 2006

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 07:18

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη το 2006, προχώρησε η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έως και 7%, μαζί με τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν, προβλέποντας ταχύτερη ανάπτυξη, μετά τη σημαντική άνοδο της ζήτησης για ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

Η σημερινή πρόβλεψη του υπουργείου Εμπορίου, συγκρίνεται με την αντίστοιχη πέρυσι και στις 16 Φεβρουαρίου, για ανάπτυξη με ρυθμό 6%. Η οικονομία σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε 6,8% το πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών, που προέβλεπαν ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής και κινητών τηλεφώνων, τροφοδοτεί της παραγγελίες για ηλεκτρονικά που κατασκευάζουν εταιρείες όπως η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., στηρίζοντας την ανάπτυξη των οικονομιών της Ασίας, που στηρίζονται στις εξαγωγές. Η Chartered σχεδιάζει να δαπανήσει 1 δισ. δολ. για να επεκτείνει την παραγωγή στο τελευταίο εργοστάσιο που κατασκεύασε, ενώ ενδέχεται να χτίσει ένα ακόμη, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Chia Song Hwee, στις 21 Απριλίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας και η κυβέρνηση προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη 5% το 2006, τη μεγαλύτερη μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 4,3% από 4,1% το 2005. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας – εκτός της Ιαπωνίας – θα έχει ρυθμό 7,9% φέτος, οδηγώντας την παγκόσμια ανάπτυξη του 4,9%.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης σημείωσε άνοδο στο 1,5714 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 9:22 π.μ., από 1,5762 δολ. ΗΠΑ, πριν από τη σημερινή έκθεση.

Ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο περίπου 1%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd., της μεγαλύτερης δανείστριας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα