Honda: 1,18 δισ. δολ. για επέκταση σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 08:11

ΠΟΣΟΝ 1,18 δισ. δολ. θα επενδύσει η Honda Motor Co. για την κατασκευή έκτου εργοστασίου συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη Β. Αμερική, του πρώτου μετά από 30 χρόνια στην Ιαπωνία και εργοστασίου κινητήρων στον Καναδά, καθώς αυξάνει την παραγωγή οχημάτων που καίνε λιγότερα καύσιμα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα δαπανήσει 400 εκατ. δολ. για το νέο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ, 70 δισ. γιέν (639 εκατ. δολ.) για να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιό της στην Ιαπωνία από το 1976 και 140 εκατ. δολ., για τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής κινητήρων στον Καναδά, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Takeo Fukui, χρησιμοποιεί τα κέρδη ρεκόρ για να επεκταθείς τη Β. Αμερική, την πιο κερδοφόρα αγορά. Οι πωλήσεις του μοντέλου Civic της Honda στις ΗΠΑ, σημείωσαν αύξηση 22% το τετράμηνο που έληξε τον Απρίλιο, καθώς η αύξηση των τιμών της βενζίνης, ανάγκασε τους καταναλωτές να αποφύγουν την αγορά ελαφρών φορτηγών και SUV που κατασκευάζουν General Motors Corp. και Ford Motor Co.

H Honda σχεδιάζει να επενδύσει το ποσόν ρεκόρ των 570 δισ. γιέν την τρέχουσα χρήση, καθώς εκτιμά ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα αυξηθούν 9,7%. Η Honda και η ανταγωνίστριά της Toyota Motor Corp., κατασκευάζουν εργοστάσια στη Β. Αμερική, η οποία αποτελεί έως το 70% των λειτουργικών τους κερδών.

Το νέο εργοστάσιο της Honda στις ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα κατασκευής 200.000 οχημάτων ετησίως. Η εταιρεία θα προσλάβει 1.500 ανθρώπους στο εργοστάσιο. Η Honda δεν ανακοίνωσε το πού ακριβώς θα χτιστεί αυτό. Χθες, ο Mitch Daniels, κυβερνήτης της πολιτείας της Ιντιάνα είπε, ότι αξιωματούχοι της πολιτείας συζήτησαν το θέμα κατασκευής του εργοστασίου της Honda στην Ιντιάνα. Η ανακοίνωση της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Η Honda θα κατασκευάζει 200.000 οχήματα ετησίως στο νέο της εργοστάσιο στην Ιαπωνία, το οποίο θα αρχίσει την παραγωγή το 2010. Σε αυτό θα προσλάβει 2.000 ανθρώπου. Η εσωτερική παραγωγή αυτοκινήτων θα αυξηθεί στο 1,5 εκατ. οχήματα από το 2010.

Με το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ η παραγωγή της Honda στη Β. Αμερική θα αυξηθεί στο 1,6 εκατ. οχήματα ετησίως, από 1,4 εκατ. που κατασκευάζει σήμερα. Επίσης η εταιρεία θα δαπανήσει 140 εκατ. δολ. στο νέο εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στο Αλλιστον του Οντάριο του Καναδά, που θα μπορεί να παράγει 200.00 κινητήρες ετησίως. Η εταιρεία σε αυτό το εργοστάσιο θα προσλάβει 340 ανθρώπους.

Οι μετοχές της Honda υποχώρησαν 0,3%, φθάνοντας στα 7.670 γιέν η μία στις 11 π.μ., κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Τόκυο.

Η Honda, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μοτοσικλετών στον κόσμο, σχεδιάζει να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο μοτοσικλετών στην Ινδία, με παραγωγή 450.000 μοτοσικλέτες ετησίως. Θα διπλασιάσει τη παραγωγή του σκέλους της Hero Honda Motors Ltd. στις 900.000 μοτοσικλέτες έως το 2007. Η εταιρεία επιθυμεί να πουλήσει περισσότερες από 18 εκατ. μοτοσικλέτες διεθνώς το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα