Ιταλία: Σε ναδίρ 6 ετών τα κόκκινα δάνεια- τι είπε ο Τρία για τον τραπεζικό κλάδο

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 15:27
UPD:15:28
REUTERS/Stefano Rellandini

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών έχουν υποχωρήσει τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ιταλίας. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε ότι οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη της οικονομίας. 

Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται πλέον με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 122,5 δισ. ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια το ύψος τους είχε υπερβεί τα 350 δισ. ευρώ και στις αρχές του 2017 ήταν ακόμη πάνω από τα 200 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο (τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία) κατεγράφη πτώση 22,7%, ύστερα από μείωση 20,8% τουν Αύγουστου. 

Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται υπό την πίεση  των ρυθμιστικών αρχών να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων και έχου κάνει ουσιαστικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οι επιδόσεις τους στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ ήταν μάλιστα καλύτερες των προβλέψεων. 

Ωστόσο αυτό που φοβίζει είναι η έκθεσή τους σε κρατικό χρέος, η οποία και δημιουργεί τον κίνδυνο ενός doom loop: έναν φαύλο κύκλο στη βάση του οποίου οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα φθείρουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, που τα έχουν στην κατοχή τους, πυροδοτούνται φόβοι για τραπεζική κρίση, οι οποίοι με τη σειρά τους ρίχνουν τη σκιά τους στην οικονομία, αλλά και ανεβάζουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού στις αγορές χρέους. 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας από το βήμα της Βουλής: «Δεν βλέπω μία κρίση αύριο. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως πρέπει «με κάθε τρόπο» να αποτραπεί η κρίση μίας ή περισσότερων τραπεζών, στέλνοντας το μήνυμα, πως εάν κριθεί αναγκαίο η Ρώμη θα παρέμβει προς στήριξη του κλάδου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα