Γιατί απορρίπτει το ιταλικό σχέδιο η Κομισιόν, γιατί επιμένει η Ρώμη

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 13:19
UPD:13:22
EPA/CLAUDIO PERI

Όσο και εάν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι Ιταλία και Ε.Ε. δεν θα θελήσουν να τεντώσουν το σχοινί, αλλά θα βρουν τελικά κοινό τόπο υπό την πίεση αγορών και Ευρωεκλογών, στις επίσημες δηλώσεις και οι δύο πλευρές επιμένουν στην αρχική τους θέση. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, διεμήνυσε ότι εάν η Ρώμη δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό της, τα πράγματα οδεύουν προς την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ. «Ακόμη περιμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης. Παράλληλα αποτιμούμε ήδη την ανάγκη να ανοίξει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο. 

Εξήγησε δε ότι δεν είναι μόνο ο στόχος για έλλειμμα 2,4% που ανησυχεί την Κομισιόν, αλλά και το ενδεχόμενο στην πραγματικότητα το έλλειμμα να είναι πολύ υψηλότερο, εάν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα, που προβλέπονται στο ιταλικό προσχέδιο. «Η εκτίμησή της μας είναι ότι η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει τον προϋπολογισμό της σε υπέρμετρα αισιόδοξες προβλέψεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά η υπόθεσή τους είναι πως εάν αυξήσουν τις δαπάνες θα τονώσουν την οικονομία και επομένως μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το έλλειμα και το χρέος. Εμείς βλέπουμε ότι αυτό στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αντιθέτως εκτιμούμε ότι το σχέδιό τους θα επιβραδύνει την οικονομία». 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε δε να θυμίσει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας έχει ήδη αυξηθεί αισθητά σε σχέση με πριν από εάν χρόνο, γεγονός που με τη σειρά του έρχεται να υπονομεύσει περαιτέρω τις όποιες προοπτικές ανάτπυξης. 

Ρώμη: Δεν αλλάζουμε στόχους, αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ένωση

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποιός διεμήνυσε ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν αλλάζει. Επανέλαβε πάντως ότι η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Italexit και απέδωσε τις αντιδράσεις στο γεγονός ότι η Ιταλία «έχει επιτέλους φωνή». Όπως είπε οι συσχετισμοί δυνάμεων στους κόλπους της ένωσης αλλάζουν και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα αμβλυνθούν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. «Το spread ανοίγει γιατί οι αγορές νομίζουν πως είμαστε κοντά στο 3%. Δεν ισχύει αυτό. Έχουμε δεσμευθεί να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4%» τόνισε. 

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας και τελικά φτάσουμε στην επιβολή κυρώσεων, ο Ντι Μάιο είπε: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Πάρολα αυτά εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι βασικοί άξονες του σχεδίου του προϋπολογισμου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα