Αγορές: Στο κόκκινο μετοχές, ευρώ, ομόλογα του Νότου

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 14:10
UPD:14:11
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Τα χρηματιστηριακά ταμπλό ανά την Ευρώπη κοκκινίζουν, το ευρώ υποχωρεί και οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου ακολουθούν την ανιούσα, μετά το σήμα της Federal Reserve ότι θα προχωρήσει κανονικά στα σχέδια για νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο, αλλά και καθώς μαίνεται η αντιπαράθεση Κομισιόν- Ρώμης. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 Europe καταγράφει πτώση 0,9%. Στον ίδιο βαθμό υποχωρούν ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 εμφανίζει απώλειες 1,2%. Ακόμη ισχυρότερες οι πιέσεις για τις ιταλικές μετοχές με τον FTSE MIB να υποχωρεί 1,4% και τις τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών σημειώνει πτώση 2,5% και εκείνος των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχωρεί 2%.  

Πέραν του τραπεζικού κλάδου στο στόχαστρο των πωλητών στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκονται εταιρείες, που δημοσίευσαν κατώτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών η Thyssenkrupp, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, καθώς υποβάθμισε το στόχο για τα κέρδη για δεύτερη φορά φέτος. 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται πάντως προς το παρόν το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δεικτη να ενισχύεται περίπου 0,4%.  

Στην αγορά συναλλάγματος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται εκ νέου σε τροχιά υποτίμησης, με απώλειες 0,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και την ισοτιμία στα 1,1350 δολάρια ανά ευρώ. Και ενώ το νόμισμα υποχωρεί, το κόστος δανεισμού τουλάχιστον για τους «αδύναμους κρίκους» του Νότου ανεβαίνει.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ενισχύεται και πάλι κατά τέσσερις μονάδες βάσης, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,44%. Νωρίτερα είχε ανέλθει έως και το 3,46%, καθώς Ρώμη και Βρυξέλλες εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους.  Άνοδος πέντε μονάδων βάσης, στο 4,39% και την απόδοση του ελληνικού 10ετους.

Οι χώρες της Ιβηρικής αντιστέκονται σθεναρά. Σταθερές οι αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων στο 1,60% και 1,94% αντίστοιχα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα