ΔΝΤ: Αμφισβητεί το ιταλικό αφήγημα για την ανάπτυξη

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 16:06
UPD:16:49
REUTERS/YURI GRIPAS

Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στη Ρώμη ότι θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της. Και τούτο γιατί όπως εξηγεί τα μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που έχει σχεδιάσει, δεν θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. 

«Οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης. «Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία» συμπλήρωσε. 

Το μεγάλο καμπανάκι, ωστόσο, για την ιταλική κυβέρνηση το χτύπησε στη μορφή των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας. Αυτοί θα είναι μόλις 1% το 2019 και 0,9% το 2020 προειδοποιεί το Ταμείο. 

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει χαμηλές πτήσεις για την ιταλική οικονομία, ενώ και αναλυτές της Capital Economics και της Citigroup έχουν προειδοποιήσει ότι η συμβολή των μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί, στο ΑΕΠ θα είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από ο,τι επισήμως υπόσχεται η Ρώμη. Τονίζουν δε ότι η ανάπτυξη υπονομεύεται περαιτέρω από την αύξηση στο κόστος δανεισμού της χώρας. 

Πέραν των διεθνών οργανισμών και οίκων, όμως, και το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής έχει χαρακτηρίσει υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα