Κίνα: 29,6% η αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 07:32

ΑΥΞΗΣΗ, με το ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2004, σημείωσαν οι επενδύσεις στο real estate, τις βιομηχανίες και τους σιδηροδρόμους στην Κίνα, του τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, αυξάνοντας τις εικοτολογίες ότι η κυβέρνηση θα λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις σε υποδομές σε μικρές και μεγάλες πόλεις, αυξήθηκαν 29,6% φθάνοντας στο 1,8 τρισ. γιουάν (224 δισ. δολ.) έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Η αύξηση των επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο ήταν 29,8% και την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο 25,7%.

Η Κίνα, η οποία αύξησε τα επιτόκια δανεισμού πριν από τρεις εβδομάδες, ενδέχεται να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την έκρηξη των επενδύσεων τις οποίες οδηγούν οι πιστώσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι η δυναμικότητα κάποιων βιομηχανιών αυξάνεται τόσο γρήγορα, οδηγώντας στη μείωση των τιμών και των εταιρικών κερδών.

Η αύξηση των επενδύσεων υπερέβη τις προβλέψεις των 20 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτή θα είναι σε ποσοστό της τάξης του 29,1%. Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο είχε τον ταχύτερο ρυθμό από το εννεάμηνο του 2004, περίοδο κατά την οποία σημείωσε αύξηση 29,9%.

Στις 28 Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,85%, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση σε χρονικό διάστημα 19 μηνών. Επίσης ζήτησε από τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό των εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα