Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 07:32

Κίνα: 29,6% η αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές

ΑΥΞΗΣΗ, με το ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2004, σημείωσαν οι επενδύσεις στο real estate, τις βιομηχανίες και τους σιδηροδρόμους στην Κίνα, του τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, αυξάνοντας τις εικοτολογίες ότι η κυβέρνηση θα λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις σε υποδομές σε μικρές και μεγάλες πόλεις, αυξήθηκαν 29,6% φθάνοντας στο 1,8 τρισ. γιουάν (224 δισ. δολ.) έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Η αύξηση των επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο ήταν 29,8% και την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο 25,7%.

Η Κίνα, η οποία αύξησε τα επιτόκια δανεισμού πριν από τρεις εβδομάδες, ενδέχεται να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την έκρηξη των επενδύσεων τις οποίες οδηγούν οι πιστώσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι η δυναμικότητα κάποιων βιομηχανιών αυξάνεται τόσο γρήγορα, οδηγώντας στη μείωση των τιμών και των εταιρικών κερδών.

Η αύξηση των επενδύσεων υπερέβη τις προβλέψεις των 20 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτή θα είναι σε ποσοστό της τάξης του 29,1%. Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο είχε τον ταχύτερο ρυθμό από το εννεάμηνο του 2004, περίοδο κατά την οποία σημείωσε αύξηση 29,9%.

Στις 28 Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,85%, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση σε χρονικό διάστημα 19 μηνών. Επίσης ζήτησε από τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό των εταιρειών.