Ιαπωνία: Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης 1,9% από τις επενδύσεις

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 07:28

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ από ό,τι αναμενόταν ρυθμό, αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ιαπωνίας, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη, μεταπολεμικά, ανάπτυξη, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες τους.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε ετησίως με ρυθμό 1,9% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη της πρόβλεψης των 28 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα είναι 1,1%.

Η έκθεση στηρίζει τις εικασίες ότι η Bank of Japan, που διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν σήμερα, ενδέχεται να αποφασίσει ότι η οικονομία αντέχει αρκετά για υψηλότερο κόστος δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος καθώς ο αντιπληθωρισμός τελειώνει. Η Toshiba Corp. συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις και να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Η οικονομία της Ιαπωνίας υστέρησε το πρώτο τρίμηνο έναντι των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν με ρυθμό 4,8% ετησίως το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι 12 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ, αναπτύχθηκαν με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σε αυτή τη βάση, η οικονομία της Ιαπωνίας είχε ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 110,90 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:16 μ.μ. από 110,76 γιέν που ήταν ακριβώς πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας σημείωσαν άνοδο, καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές για δεύτερη, ημέρα καθώς εικάζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ θα περιορίσουν τη ζήτηση για εξαγωγές.

Οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν 0,4% το πρώτο τρίμηνο, υποχωρώντας από 0,6% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τέταρτο τρίμηνο.

Οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου 16 ετών τον Απρίλιο. Οι μισθοί αυξήθηκαν τους έξι από τους 11 τελευταίους μήνες. Η ανεργία, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών, στο 4,1%.

Οι επενδύσεις αναρριχήθηκαν 1,4%, περισσότερο από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 0,1%. Το τέταρτο τρίμηνο οι επενδύσεις μειώθηκαν 0,2% (αναθεωρημένα στοιχεία).

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε 3% τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, με τον ταχύτερο ρυθμό από τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 1991, όταν είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6%. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα είχε ρυθμό 3,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα