Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η έκθεση του ΥΠΑΝ για τον κλάδο εμπορίας καλλυντικών

Προθεσμία μέχρι τέλους Μαΐου στις επιχειρήσεις να εναρμονισθούν με τις ισχύουσες διατάξεις
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 13:14

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διαβιβάσθηκε η έκθεση ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον κλάδο εμπορίας καλλυντικών και αρωματικών προϊόντων.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, αφού έλαβε γνώση της έκθεσης της Υπηρεσίας Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων & Φαρμάκων, από την έκθεση προκύπτουν τα εξής:

1. Όλα σχεδόν τα καταστήματα λιανικής πώλησης των καλλυντικών, εφαρμόζουν αρχικά τις ίδιες τιμές, που είναι οι λιανικές τιμές πώλησης που τους προτείνουν με ενιαίους τιμοκαταλόγους οι προμηθεύτριες εταιρείες. Επί των πιο πάνω λιανικών τιμών πώλησης, όλα σχεδόν τα καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρέχουν σταθερή έκπτωση σε ποσοστό 30%. Τα πορίσματα της έρευνας, διαβιβάζονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών που ακολουθούν, τόσο οι εισαγωγικές-παραγωγικές επιχειρήσεις, όσο και τα καταστήματα λιανικής πώλησης στα καλλυντικά, καθώς και αν στην εν λόγω αγορά λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε όφελος του καταναλωτή.

2. Σε εμφανή σημεία του καταστήματος υπάρχει έγγραφη αναφορά για τη χορηγούμενη έκπτωση του 30% επί των τιμών πώλησης των καλλυντικών. Στη πινακίδα (καρτελάκι) που υπάρχει σε κάθε επιμέρους συσκευασία του καλλυντικού αναγράφεται ως τιμή πώλησης αυτού, η τιμή που προκύπτει εάν από την προτεινόμενη λιανική τιμή που υπάρχει στον τιμοκατάλογο του προμηθευτού αφαιρεθεί η έκπτωση του 30%. Προσερχόμενος ο καταναλωτής στο ταμείο, ενώ περιμένει να τύχει της έκπτωσης του 30% επί της αναγραφόμενης τιμής της πινακίδας (καρτελάκι), πληροφορείται ότι η τιμή που αναγράφεται στην πινακίδα περιέχει ήδη την έκπτωση του 30%.

3. Η σύγχυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στις περιόδους των εκπτώσεων, όπου πέραν του 30% παρέχεται επιπλέον έκπτωση περίπου 20%-30% και μάλιστα όταν το κατάστημα σε εμφανή σημεία αναφέρει εγγράφως ότι χορηγεί εκπτώσεις 50%-60%, αθροίζοντας τη μόνιμα χορηγούμενη έκπτωση με την επί πλέον, ενώ η πραγματική έκπτωση που απολαμβάνει στο ταμείο ο καταναλωτής είναι αυτή του 20%-30%.

Σε επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε όλους τους φορείς του κλάδου, τονίζεται ότι για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, που δημιουργούν παραπλάνηση και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και αποτελούν παραβάσεις που επιφέρουν κυρώσεις, θα πρέπει όλα τα καταστήματα να τηρούν σωστά τους κανόνες που αναφέρουν οι νόμοι στη διαμόρφωση και αναγραφή των λιανικών τιμών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εκπτώσεις επ’ αυτών.

Επιπλέον, στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα καταστήματα που εφαρμόζουν τις πιο πάνω πρακτικές θα πρέπει μέχρι τέλους Μαΐου 2006 να εναρμονισθούν με τις ισχύουσες διατάξεις. Μετά το πέρας της πιο πάνω προθεσμίας το υπουργείο Ανάπτυξης και οι λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες θα προβούν σε εντατικούς ελέγχους, επιβάλλοντας τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε όσες επιχειρήσεις δεν προβούν στην προβλεπόμενη εναρμόνιση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα