«Ασανσέρ» το Χ.Α., βγαίνουν «άμυνες» απέναντι στην τραπεζική πτώση

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 15:06
UPD:15:08
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έντονες μεταβολές και συνεχείς διακυμάνσεις παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές βγάζουν «άμυνες» απέναντι στην τραπεζική πτώση, η οποία πυροδοτήθηκε από την έκθεση της Societe Generale για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η γαλλική τράπεζα, σε σημερινή της έκθεση, εκτιμάει ότι Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τρ. Πειραιώς θα τεθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, κατά την επικείμενη αναθεώρηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου.

Η έξοδος των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί λόγω του μεγέθους της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ στην περίπτωση της Eurobank λόγω της υποβάθμισης του ρόλου του τραπεζικού κλάδου στον δείκτη MSCI.

Oι εκτιμώμενες εκροές, σύμφωνα πάντα με τη Societe Generale, εκτιμώνται σε 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank, σε 17,59 εκατ. δολ. για την Πειραιώς και σε 23,34 εκατ. δολ. για την Εθνική Τράπεζα.

Η νέα, δυσοίωνη έκθεση για τις τράπεζες, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας έως και κατά 0,60%. Ωστόσο, οι αγοραστές ανέλαβαν γρήγορα δράση, οδηγώντας την αγορά εκ νέου σε θετικά πρόσημα.

Ως εκ τούτου, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,24% και διαμορφώνεται στις 620 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ταμπλό, ο τίτλος της Motor Oil, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα την Πέμπτη, εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2,00%, ενώ την ίδια ώρα, η μετοχή της Jumbo εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες, αυτή τη φορά μεγέθους 0,50%, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, ξεχωρίζει η μετοχή της Fourlis, η οποία παρουσιάζει άνοδο κατά 2,60%, αλλά και η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται άνω του 3,40%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 2,00% και του Σαράντης ΑΒΕΕ κατά 2,30%.

Χθες, Πέμπτη, ο Γενικός δείκτης εμφάνισε απώλειες άνω του 3%, σημειώνοντας τις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων 13 μηνών. Κινητήριο «μοχλό» των πιέσεων αποτέλεσε το κύμα πωλήσεων στον τίτλο της μετοχής της Motor Oil σε πρώτο επίπεδο, και της Jumbo σε δεύτερο επίπεδο.

Εξάλλου στο δυσμενές κλίμα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καίριο ρόλο διαδραματίζει μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, αλλά και οι επιπτώσεις της ιταλικής αναταραχής.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, έκαναν «φτερά» πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των απωλειών από την έναρξη του έτους ανέρχεται στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς, σε 20,2%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα