Αίτημα των Μινωικών για έξοδο από το Χ.Α.

Τροποποίηση του προγράμματος λόγω της τοποθέτησης scrubbers στα πλοία
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 16:26
UPD:03/11/2018 11:33
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Ένα βήμα πριν την έξοδο από το Χ.Α. βρίσκονται οι Μινωικές Γραμμές, οι οποίες ανακοίνωσαν παράλληλα χθες ότι ξεκινούν τη διαδικασία τοποθέτησης scrubbers στα πλοία τους.

Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Μινωικών Γραμμών, θυγατρική του Ομίλου Grimaldi, αποφάσισε τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.  Υπέρ της σχετικής πρότασης ψήφισε το 100% των παριστάμενων μετόχων (96,278% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου).

Αναφορικά με την τοποθέτηση scrubbers, αυτή θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη το διάστημα 3/11/2018 μέχρι και 20/12/2018 και η δεύτερη τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ένα τροποποιημένο πρόγραμμα δρομολογίων για το διάστημα 3/11-20/12/2018.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, οι γραμμές Πειραιά-Ηράκλειο και Πειραιάς-Χανιά θα συγχωνευθούν σε μία και το πλοίο θα αναχωρεί από Πειραιά το βράδυ στις 21.00 και αρχικά θα πιάνει Χανιά (Σούδα) και το πρωί στις 7.00 Ηράκλειο. Αντίστοιχα το επόμενο βράδυ θα αναχωρεί από το Ηράκλειο και πρώτα θα πιάνει Χανιά και μετά το επόμενο πρωί Πειραιά. Η τροποποίηση του δρομολογίου γίνεται προκειμένου τα τρία πλοία των Μινωικών Γραμμών, «Knossos Palace», «Festos Palace» και «Mykonos Palace», να προετοιμαστούν έγκαιρα για την τοποθέτηση scrubbers. Μετά τις 20/12 θα επανέλθουν τα τρία πλοία στα κανονικά τους δρομολόγια, προστίθεται στην ανακοίνωση.Οι Μινωικές Γραμμές τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν έμπρακτα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συνείδηση.

Συμμόρφωση με τον ΙΜΟ
Την τοποθέτηση scrubbers στα πλοία των Μινωικών Γραμμών είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρός τους Emanuele Grimaldi στο συνέδριο του ομίλου που φέτος πραγματοποιήθηκε αρχές Οκτωβρίου στο Λαγονήσι. Ο όμιλος Grimaldi σχεδιάζει να εφοδιάσει με scrubbers 35 πλοία από τα 120 περίπου που έχει στη δύναμή του. 

Οι Μινωικές είναι η πρώτη εταιρεία της ελληνικής ακτοπλοΐας που προχωρά σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νέου καυσίμου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που επιβάλλει από το 2020 τη χρήση καυσίμων μειωμένης περιεκτικότητας (0,5%) σε θείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα