Το fund Chenavari «φλερτάρει» με την Aegean Baltic Bank

Κοντά σε συμφωνία για πλειοψηφικό πακέτο με τους μετόχους της ελληνικής τράπεζας
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 16:28
UPD:03/11/2018 11:34
Aegean Baltic Bank

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Τραπεζική παρουσία στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα αποκτήσει το βρετανικό credit fund Chenavari, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Aegean Baltic Bank, που εξειδικεύεται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το fund έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους μετόχους της ελληνικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων και οι εφοπλιστές καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και Γιάννης Κούστας, που κατέχουν σήμερα το 48% των μετοχών της εταιρείας. Στο deal συμμετέχει και ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της τράπεζας Θεόδωρος Αφθονίδης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζουν να κάνουν σε δεύτερη φάση, το μερίδιό του fund, το οποίο έχει έδρα στο Λονδίνο, στην τράπεζα, θα ξεπεράσει το 85%. Ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς υπολογίζεται ότι οι μετοχές τελικά θα αλλάξουν «χέρια», σε μια επικερδή για όλες τις πλευρές συμφωνία, κάποια στιγμή μέσα στο 2019.  

Στόχος του Chenavari είναι να ανοίξει την ελληνική αγορά και να χρηματοδοτήσει τουριστικές επιχειρήσεις, το real estate αλλά και άλλες αγορές. Σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», τα στελέχη του Chenavari σχεδιάζουν να αναμορφώσουν το χαρτοφυλάκιο της Aegean Baltic Bank, έτσι ώστε να διαθέτει κατά 50% shipping loans (από περίπου 98% που είναι σήμερα) και το υπόλοιπο 50% να είναι corporate. Σημειώνεται ότι το Chenavari συνεργάζεται στενά και με άλλα fund τα οποία έχουν ήδη κάνει δυναμικό άνοιγμα σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το βρετανικό fund θεωρεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς οι αξίες θεωρούνται υποτιμημένες. 

Σταδιακά 
Η συνεργασία των δύο πλευρών πάντως δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» για την ελληνική αγορά. Οι Γάλλοι, που τρέχουν το βρετανικό fund, συνεργάζονται εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με την ελληνική τράπεζα στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2018, και αφού αναπτύχθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, το Chenavari σε συνεργασία με ένα άλλο fund, το Οrasis, είχαν αποκτήσει το 4,8% των μετοχών της Aegean, για να ακολουθήσει πρόσφατα η τελική κίνηση του fund, για την είσοδό του στην ελληνική τραπεζική αγορά. Η Aegean Baltic Bank ιδρύθηκε το 2002 και τα στελέχη της έχουν πείρα 40 ετών στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Η τράπεζα που έχει καταστήματα στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα στη διαχείριση κοινοπρακτικών δανείων. Σήμερα το σύνολο του χαρτοφυλακίου της τράπεζας (κοινοπρακτικά και διμερή) ανέρχονται σε 1,2 δισ. δολάρια.     



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα