ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ από τα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων οι ασιατικές μετοχές, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Honda Motor Co. και της Canon Inc., μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 132,89 μονάδες στις 11:52 π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης στις 19 Μαΐου έκλεισε στις 132,69 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαρτίου, ενώ την εβδομάδα που πέρασε σημείωσε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες μέσα σε δύο χρόνια. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε 0,5%, φθάνοντας στις 16.238,39 και ο Topix σημείωσε άνοδο 0,8%.
Ανοδικά επίσης κινήθηκαν οι δείκτες στη Σιγκαπούρη και τη Ταϊβάν, ενώ οι λοιποί στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία, κινήθηκαν πτωτικά. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι μετοχές στις Φιλιππίνες.
Το γιέν ανατιμήθηκε στα 111,68 έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη έναντι 110,92 που ήταν στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο στις 19 Μαΐου. Το νόμισμα, το οποίο σημείωσε άνοδο 5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, προσφάτω διαπραγματεύθηκε στα 112,10.
Στο μεταξύ το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, υποχώρησε 1,3% στις 19 Μαΐου, φθάνοντας στα 68,53 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Απριλίου. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 4,9% την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο. Προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 68,50 δολ. το βαρέλι.
Οι τιμές των μετάλλων σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε χρονικό διάστημα πλέον των 25 ετών, με πρώτες τις τιμές των μετάλλων και των δημητριακών, καθώς εικάζετο ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την ελκυστικότητα του χαλκού, του χρυσού και του ασημιού, ως εναλλακτικές επενδύσεις. Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησε 6,4% την εβδομάδα που πέρασε, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 1980.
Σήμερα τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη υποχώρησαν στο ημερήσιο όριο του 4%, μετά την αύξηση των αποθεμάτων στα υψηλότερα επίπεδα 12 εβδομάδων, σε συνδυασμό με την έκθεση που ανέφερε ότι η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, μειώθηκε.