Mittal Steel: Ενα βήμα πιο κοντά για την εξαγορά της Arcelor

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 07:29

ΕΝΑ βήμα πιο κοντά να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη εξαγορά στη βιομηχανία ατσαλιού, βρίσκεται η Mittal Steel Co., μετά την ανακοίνωση της Arcelor SA, ότι θα εξετάσει μια βελτιωμένη προσφορά από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της.

Το διοικητικό συμβούλιο της Arcelor, που πραγματοποίησε χθες σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, είπε ότι θα σκεφτεί την προσφορά ύψους 25,8 δισ. ευρώ (33 δισ. δολ.) που έκανε η Mittal στις 19 Μαΐου, όταν ενεκρίθη από τις δημόσιες αρχές. Επίσης της ζητήθηκε να δει το επιχειρηματικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος της Mittal, ο δισεκατομμυριούχος Lakshmi Mittal. Η Arcelor απέρριψε την αρχική προσφορά της Mittal που έγινε στις 27 Ιανουαρίου μέσα σε δύο ημέρες και πριν συμβουλευθεί τις αρμόδιες αρχές.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Αrcelor, Guy Dolle, 63 ετών, έχει πει ότι είναι καλύτερα για την εταιρεία να παραμείνει έτσι, επειδή επεκτείνεται εκτός Ευρώπης και σε χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας. Ο Lakshmi Mittal, 55 ετών, θέλει να δημιουργήσει μία εταιρεία που να μπορεί να τροφοδοτήσει τρεις φορές με περισσότερο μέταλλο από την πιο κοντινή ανταγωνίστριά της.

Την περασμένη εβδομάδα η Mittal αύξησε την προσφορά εξαγοράς της κατά 34%, σε μετοχές και μετρητά και υποσχέθηκε να μειώσει τον έλεγχο της οικογενείας Mittal στη νέα συνδυασμένη εταιρεία.

Οι μετοχές της Arcelor σημείωσαν άνοδο 9%, φθάνοντας στα 34,84 ευρώ η μία, μετά τη μεγαλύτερη προσφορά της Mittal, η οποία αξιολόγησε την εταιρεία στα 22,3 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Mittal υποχώρησαν 3,1%, φθάνοντας στα 33,10 δολ. στη Ν. Υόρκη, αξιολογώντας την εταιρεία που εδρεύει στο Ρότερνταμ, στα 23,6 δισ. δολάρια.

Σύμβουλοι της Mittal είναι η Citigroup, η HSBC Holdings Plc, η Goldman Sachs, η Credit Suisse Group και η Societe Generale.

Στους συμβούλους της Arcelor περιλαμβάνεται η ΒNP Paribas SA, η Calyon, η Deutsche Bank AG, η JPMorgan Chase & Co., η Merrill Lynch & Co., η Morgan Stanley και η UBS AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα