Τουρκία: Συρρικνώνεται η μεταποίηση, οδεύει προς ύφεση η οικονομία

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 00:00
UPD:11:48

Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε τον Οκτώβριο ο μεταποιητικός κλάδος στην Τουρκία, με τον σχετικό δείκτη να παρουσιάζει μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2009. Αναλυτές της Capital Economics σχολίαζαν πως η συνεχής επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας αποκαλύπτει πως η τουρκική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς βαθιά ύφεση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και την ανατίμηση της λίρας στον απόηχο της βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit τον Οκτώβριο ο PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Τουρκία αυξήθηκε μεν ελαφρά στις 44,3 μονάδες από 42,7 τον Σεπτέμβριο, αλλά παρέμεινε σε απόσταση από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Η πορεία του PMI αποκαλύπτει ότι μετά την αύξησή της κατά 1,7% τον Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 5% τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρει η Capital Economics.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως παρόλο που τα στοιχεία για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι άκρως απογοητευτικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι στο μέτωπο του πληθωρισμού τα χειρότερα πέρασαν, μετά και τις γενναίες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κόντρα στις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα