NYSE: Κοντά στην προσφορά εξαγοράς του Euronext

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 08:28

ΚΟΝΤΑ στην πρόταση συγχώνευσης με το Euronext NV, το δεύτερο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης, βρίσκεται η NYSE Group Inc. με στόχο να δημιουργήσει μία υπερατλαντική αγορά, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η ιδιοκτήτρια του New York Stock Exchange (NYSE), ενδέχεται να κάνει το νωρίτερο σήμερα την προσφορά της σε μετρητά και μετοχές για το Euronext, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του NYSE Group, John Thain, αυξάνει τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο, μετά την απόκτηση του 25% του London Stock Exchange Plc, από τη Nasdaq Stock Market Inc., αποθαρρύνοντας οποιεσδήποτε προσφορές εξαγορές από τις ανταγωνίστριές της για την απόκτηση του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου Αξιών της Ευρώπης. Μια συμφωνία μεταξύ του NYSE, ηλικίας 214 ετών και του Euronext, με τα Χρηματιστήρια του Παρισιού, του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών και της Λισαβόνας, δημιουργεί την προοπτική μιας αγοράς που θα ενώνει τις δύο ηπείρους.

Τώρα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Euronext, Jean-Francois Theodore, 59 ετών, έχει να διαλέξει μεταξύ του NYSE Group και του Deutsche Boerse AG, το οποίο έκανε πρόταση συγχώνευσης στις 19 Μαΐου. Η εταιρεία διαχείρισης του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, είπε, ότι ο συνδυασμός με το Euronext θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών κεφαλαίων και θα επιτρέψει στις εταιρείες να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής του Χρηματιστηρίου μετά την συγχώνευση NYSE Group-Euronext θα είναι ο Thain, ενώ ο Theodore θα έχει τον κυρίαρχο λόγο στην Ευρώπη. Τη στιγμή που τα κεντρικά γραφεία θα βρίσκονται στις ΗΠΑ, οι δραστηριότητες στην Ευρώπη θα ελέγχονται από τους σημερινούς διοικούντες το Euronext.

Μαζί, NYSE Group και Euronext θα διαχειρίζονται περίπου 2,1 τρισ. δολ. σε μετοχές μηνιαίως, δύο φορές περισσότερα από τα ποσά που διαχειρίζεται το Nasdaq και θα αυξήσει τη χρηματιστηριακή αξία πλέον των 20 δισ. δολαρίων. Το Chicago Mercantile Exchange Holdings Inc. αποτελεί σήμερα την αγορά με τη μεγαλύτερη αξία, με μετοχές ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

Και ενώ οι μετοχές του Euronext έχουν σημειώσει το τελευταίο δίμηνο άνοδο πλέον του 20%, οι μετοχές του NYSE Group έχουν κινηθεί πτωτικά. Οι μετοχές του Nasdaq έχουν υποχωρήσει επίσης σε ποσοστό πλέον του 20%, καθώς η εταιρεία προχώρησε στην πώληση μετοχών για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του μεριδίου στο London Stock Exchange.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα