Φουσκώνουν τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 11:10
UPD:11:12
REUTERS/© Reuters Staff / Reuters

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο επένδυσαν 5,8 τρισ. δολάρια σε χρυσό το τρίτο τρίμηνο, με τα αποθέματά τους να ενισχύονται έτσι 22% στα 148 τρισ. δολάρια. Πρόκειται τις μεγαλύτερες αγορές του πολύτιμου μετάλλου, που έχουν πραγματοποιήσει από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. 

Ωστόσο οι επενδυτές των ETFs χρυσού δεν έδειξαν την ίδια εμπιστοσύνη, καθώς η ανατίμηση του δολαρίου περιορίζει την ελκυστικότητά του. Έτσι ενώ η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αυξήθηκε 13% και η ζήτηση για μπάρες και ράβδους και νομίσματα αυξήθηκε 28%, η συνολική παγκόσμια ζήτηση παραμένεινε εν πολλοίς στάσιμη στα 964 εκατ. τόνους

Η ζήτηση για χρυσά νομίσματα αυξήθηκε 6% και για χρυσό σε τεχνολογικές εφαρμογές μόλις 1%. Παράλληλα τα ETFs χρυσού ήρθαν αντιμέτωπα με εκροές ύψους 103 τρισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες από το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Το 73% των εκροών αφορούσε ETFs της Βορείου Αμερικής, όπου η διάθεση για ρίσκο ήταν ακόμη υψηλή το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δολάριο επιδιδόταν σε ράλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα