Β. Παπανδρέου: Αναπάντητα ερωτήματα για την εξαγορά της Finansbank

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 17:15

Ερωτηματικά αναφορικά με την στρατηγική επέκταση της Εθνικής στην Τουρκία μέσω εξαγοράς της τουρκικής Finansbank, έθεσε σε συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, κάνοντας παράλληλα λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τόσο για το τελικό κόστος της εξαγοράς, όσο και για το επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής τράπεζας.

Η κ. Παπανδρέου στηλίτευσε το γεγονός ότι ο διοικητής της Εθνικής Τ.Αράπογλου αρνήθηκε να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για αύριο ενημέρωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνα.

Επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο με την πρωτοβουλία της Εθνικής να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, η πρώην υπουργός ζήτησε, ωστόσο, το κέντρο λήψης των αποφάσεων να παραμείνει οπωσδήποτε στη χώρα μας.

Σημειώνοντας επίσης, οτι το συνολικό κόστος της εξαγοράς υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε αμφιβολία αν η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής μπορεί να στηρίξει πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που θα προέλθουν από την τουρκική πλευρά. Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, επεσήμανε.

Όσον αφορά το τίμημα της εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική, η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι, με βάση δηλώσεις διεθνών οίκων (Merrill Lynch, Ernst & Young, Economist), το κόστος της εξαγοράς είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκφράζοντας επίσης την απορία της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία άλλη τράπεζα για την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας. Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε αν ήταν τυχαία η μερική συμμετοχή της Citi Group, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο κ.Αράπογλου υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος της Citi Group.

Η κ. Παπανδρέου έκανε ακόμα λόγο για «κρυφή ατζέντα», με στόχο -όπως είπε- η εξαγορά της Finansbank να αποτελέσει το όχημα για να περάσει η Εθνική πλήρως στον έλεγχο των ξένων συμφερόντων. Για την αποτροπή αυτή της εξέλιξης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συμμετοχή των ταμείων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα