Market Beat: Με την νευρικότητα παγκόσμια σε εξέλιξη άγνωστη η συνέχεια

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 10:04
UPD:10:05
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ας παίζουν τα στοιχηματάκια τους οι τεχνολογικά και τεχνοκρατικά εξοπλισμένοι νεαροί διαχειριστές, οι πραγματικά άξιοι επενδυτικοί σύμβουλοι διακρίνουν μέσα από το σκαμπανέβασμα λόγω των τραπεζικών μετοχών τις λιγοστές και πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Με συνεδρίαση χαμηλού τζίρου (χαμηλού κόστους για όσους ήθελαν να προκαλέσουν άνοδο) σαν συνέχεια στην άνοδο της περασμένης βδομάδας, άρχισε η εβδομάδα που περιλαμβάνει το τέλος του μήνα. Ήταν άνοδος που στηρίχθηκε στο rebound των τραπεζών και της ΔΕΗ δηλαδή στις μετοχές που οδήγησαν την κάθοδο και για αυτό αρκετοί την χαρακτήρισαν τεχνικής φύσης αντίδραση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όλοι οι εγχώριοι παράγοντες αναφέρουν πως χρειάζεται μια δέσμη μέτρων που θα προκαλέσουν θετικό σοκ για να αποκτήσει η οικονομία ρυθμούς ανάπτυξης που θα στηρίξουν τη διάθεση για ρίσκο για καιρό και όχι μόνο για λίγες μέρες. Τα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, εκτός της ιδιαίτερα χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών, ήταν οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ του 25αρη και το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να αναφέρουμε τα σχόλια της Merit Sec πριν την έναρξη χθες καθώς έχουν πλήρη εφαρμογή στα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες:  «Η εν εξελίξει διόρθωση των τιμών στα Διεθνή Χρηματιστήρια Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, αλλά και το ζήτημα της Ιταλίας, αποτρέπει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. από μία διευρυμένη άνοδο στην παρούσα φάση. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, σε περίπτωση αντίστοιχης κίνησης στις Αναδυόμενες Αγορές (MSCI Emerging Markets), οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, όχι μόνο σε τεχνικά υπερπουλημένη ζώνη, αλλά και με πολλαπλασιαστή κερδών (P/E με βάση τους τελευταίους 12 μήνες) στο 11,4, σε σύγκριση με το μέσο P/E πενταετίας που εμφανίζεται στο 14. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το πιθανό άνω όριο το τοποθετούμε στις 680 μονάδες, με ενδιάμεσο κομβικό σημείο τις 650 μονάδες. Επισημαίνουμε ότι οι επιλεκτικές τοποθετήσεις με βάση τα θεμελιώδη των εταιρειών, παραμένουν η στρατηγική που ενδείκνυται στο περιβάλλον αυτό».

Το επίπεδο των 640 μονάδων, που από την προηγούμενη εβδομάδα είχε φανεί ως οροφή για τον ΓΔ, ξεπεράστηκε πριν τη συμπλήρωση δυο ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Όταν συμπληρώθηκαν τρεις ώρες, είχαμε επιβεβαίωση της διάθεσης για να ξεπεραστεί αυτό το όριο, αφού έπιασε τις 641 με τζίρο 8,5 εκατ. ευρώ. Άλλωστε στα ξένα χρηματιστήρια οι πολύ βαρύτεροι CAC και DAX εμφάνιζαν μεταβολές που ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από του μέσου όρου του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αυτό, για να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση του, θα χρειαστεί υπέρβαση των 657 μονάδων. Ενδεχόμενο που απόκτησε σημαντικές πιθανότητες από τις 13:30 και μετά, καθώς άρχισε ένα συνεχές σκαρφάλωμα που έφερε δυο φορές στις 14:38 και στις 14:50 ως νέο μέγιστο τις 644,5 μονάδες.

Το κλίμα στην Ευρώπη δεν ήταν καθόλου αρνητικό για τις μετοχές, αλλά ούτε για τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, αφού στο μέσο των συναλλαγών εμφάνιζαν πτώση της απόδοσής τους κατά 9 μονάδες βάσης. Η διπλή εγγραφή του μέγιστου υποδήλωσε την ισχύ της οροφής για τη μέρα. Στις κινήσεις των θεσμικών χθες αναγνωρίζουμε την βελτίωση στις άμυνες που πρόταξαν όταν μετά τις 15:00 κυριάρχησαν πιέσεις. Κυρίως για την απάντηση στο ξεπούλημα κατά τις δημοπρασίες, που πέρασε τον ΓΔ κάτω από τις 640 μονάδες. Έκλεισε έστω και οριακά ψηλότερα.

Σημειώστε ότι ο τζίρος των blue chip στις 17:00 ήταν 19,04 εκατ. ευρώ και στο τέλος έπιασε τα 23,97 εκατ. Άρα στις δημοπρασίες έγινε επιπλέον τζίρος ίσος με το 25,9% του τζίρου των ελεύθερων συναλλαγών (χωρίς πακέτα). Το μισό δε αυτού, αφορούσε στα τραπεζικά blue chip. Η μάχη των εντυπώσεων κερδίσθηκε απομένει η μάχη για την ουσιαστική και ευρεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά το ανοδικό ράλι της εκκίνησης. «Βαρίδι» για τη Wall Street αποτέλεσαν οι ανησυχίες για κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων Ουάσιγκτον - Πεκίνου, στον απόηχο πληροφοριών περί νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα, η πτώση των μετοχών τεχνολογίας αντιστάθμισε τα κέρδη των τραπεζών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά 1%, πραγματοποιώντας βουτιά 250 μονάδων. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 1,6%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να καταγράφει απώλειες 0,7%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή δασμών σε περισσότερα κινεζικά προϊόντα αν «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες Ουάσιγκτον - Πεκίνου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones διολίσθησε κατά 3%, ο Nasdaq κατά 3,8% και ο S&P 500 κατά 3,9%.Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones διολίσθησε κατά 3%, ο Nasdaq κατά 3,8% και ο S&P 500 κατά 3,9%.

Στο ταμπλό, πτώση άνω του 5% κατέγραψαν Amazon και Netflix.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη, κινήθηκαν ανοδικά τα χρηματιστήρια με ώθηση από τον κλάδο των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,2% κλείνοντας στις 11.335 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,44% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,37% στις 7.034 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη 1,9% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,9%.

Τα καλά αποτελέσματα τριμήνου της HSBC στήριξαν την άνοδο στις τράπεζες. Ενώ  θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση της S&P να μην προχωρήσει στην υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών συγκέντρωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στις εκλογές στην Έσση.  Μετά τις δραματικές απώλειες του κόμματός της στις τοπικές εκλογές της Έσσης, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία του κόμματός της.

ΧΑ

Η άνοδος διεθνώς «μεταμόρφωσε» σε άλμα μια χαμηλών όγκων διαπραγμάτευση

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε θετικό πεδίο, από την έναρξη ως το τέλος, με κλείσιμο πάνω από το μέσον της διακύμανσης της μέρας. Η τιμή ανοίγματος στις 633,92 μονάδες, αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,65 μονάδων. Αποτέλεσε το ελάχιστο μέρας από τις 628,70 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Οι αγοραστές κίνησαν σχεδόν από την αρχή τον ΓΔ ανοδικά σε θετικό πεδίο και στις 14:38 όπως και στις 14:50 μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας στις 644,50 από 638,12 μονάδες την Παρασκευή. Ήπιες πιέσεις εμφανίστηκαν στις 15:00 και στις 17:00 τον άφησαν στις 640,23 μονάδες, αλλά τον έκλεισαν στις 640,07 από 633,27 με μικρή πτωτική ώθηση 0,16 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο 4,43 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,77%) ακριβώς στις 14:50 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 645 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα και δεν προσεγγίστηκε ξανά ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μόνο για το διάστημα μεταξύ 12:08 και 13:38 με τον μέσο όρο ανάμεσα στις 639,5 και 641,5 μονάδες. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε σταθερή άνοδο τις 14:50. Υπήρξε  ωστόσο χρονικό διάστημα που η τάση ήταν πτωτική, σε θετικό πεδίο, από τις 15:00 ως τις 17:20. Τότε η κίνησή του, με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα πώλησης που «νικούσαν» τα κύματα αγορών, είχε μια σταθερά καθοδική πορεία μικρής κλίσης μετά την εγγραφή  του ανώτερου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε, μετά τις 17:00, μικρό ψαλίδισμα στο ανοδικό αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, καθώς αφορούσε κατά 3,069 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μεγάλο εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού υποχωρώντας η απόδοση κατά 10 μονάδες βάσης, μέσα στη μέρα υποχώρησε στο 4,20%.

Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 633,92 μονάδες ήταν 23,41 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έγινε ακόμα πιο ανοδική σε επίπεδο μεταβολών, όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό ανοδικό άνοιγμα και σαφή ανοδική κίνηση. Αργότερα οι δείκτες στις ΗΠΑ εμφάνισαν μικρή κάμψη, όσο λειτουργούσαν οι αγορές στην Ευρώπη, που τις επηρέασε. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 640,07 μονάδες που ήταν 6,15 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,43 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με περίπου ίδιο (10,6 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 9,42 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,875 από 46,449 δις ευρώ. Εννέα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,60% από -1,13%, ΟΛΠ -1,13%, ΟΤΕ -1,01%, ΣΑΡ -0,87% από -1,15%, ΤΕΝΕΡΓ -0,81%, ΓΡΙΒ -0,52% από -0,13%, ΤΙΤΚ -0,52%, ΜΠΕΛΑ -0,31%, και ΑΡΑΙΓ -0,30% από -0,44%, ενώ 15 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,88% από -1,34%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,82% από -1,16%, την ΕΤΕ στο +2,88% από -3,38%, ΕΥΡΩΒ +6,16% από +0,36% και την ΠΕΙΡ στο +4,92% από -2,24%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,92% από -0,14%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε ελαφρά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 10) και ένα την ΜΥΤΙΛ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,07% και έφθασε στις 640,07 από 633,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1684,27 από 1664,09 μονάδες με μεταβολή +1,21%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο αρκετά πάνω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,225 από 40,839 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,069 από 12,598 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,971 από 26,790 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,702 από 0,783 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 47 των καθοδικών 39 από 37 και 29 από 38 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Χωρίς αλλαγές στα λιγοστά στοιχήματα κινήθηκαν οι traders

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη που τον κράτησε σε θετικό πεδίο μόνιμα. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1665,84 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 1,75 μονάδων,  αποτέλεσε και το ελάχιστο μέρας. Στις 14:39 ήρθε το μέγιστο στις 1694,84 μονάδες. Ενώ οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1683,91, το κλείσιμο ορίστηκε στις 1684,27 μονάδες με μεταβολή +1,21%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,725 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκαν οι όγκοι και στην υποκείμενη αγορά.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 895 συμβόλαια με ανώτερο τις 1695,75 μονάδες, κατώτερο τις 1669,00 και τελευταίες πράξεις στις 1685,00 από 1670,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 3 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1693,50, κατώτερο τις 1684, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1693,50 από 1668,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5684 από 5504 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 131 από 132.

«Σήμερα ο Μυτιληναίος θα ξεκινήσει πρώτος την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για το 9μηνο, περίοδος για την οποία οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Οι συνθήκες των Διεθνών Αγορών και ιδιαίτερα οι αρνητικές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street δυσκολεύουν το εγχείρημα της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, το μικρό βάθος συναλλαγών της αθηναϊκής αγοράς αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, με τη μεταβλητότητα να είναι, πιθανότατα, πάλι ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης». Ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από τις μετοχές του 25άρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα χωρίς απώλειες στη διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ. Η αγοραία συναίνεση προβάλλει ως ζητούμενο για τον δείκτη των παραγώγων το κλείσιμο υψηλότερα των 1706 μονάδων, με τα επίπεδα στις 1743 και 1800 να αποτελούν τις επόμενες πιθανές αντιστάσεις. Το επίπεδο των 1625 είναι η κοντινότερη σημαντική στήριξη με κύρια αυτό γύρω από τις 1600.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Τραπεζικός κλάδος έχει κρατήσει σημαντικά επίπεδα στήριξης κατά τις τελευταίες εβδομάδες και όλα δείχνουν πως "ψάχνει" αφορμή για την αντίδραση. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε δεύτερο χρόνο.

Η κίνηση της υπόλοιπης Αγοράς είναι στον ρυθμό των Ξένων, αν και όπως όλα δείχνουν γίνεται σοβαρή προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της το τελευταίο διάστημα.

Μην ξεχνάμε πως λόγω της πολύ ρηχής Αγοράς μας, πολλές φορές προηγούμαστε και στην πτώση, αλλά και στην άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες Αγορές.

Στο πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται να έχουμε κάποια νέα δεδομένα, με την Αγορά να περιμένει ουσιαστικά στο τι θα συμβεί σε σχέση με τις συντάξεις και την συμφωνία με τους Θεσμούς. Φαίνεται ότι και λόγω Ιταλίας, οι πολιτικές μπορεί να χαλαρώσουν, παρόλα αυτά η Οικονομία χρειάζεται αρκετές τομές και Ξένες επενδύσεις, αν θέλει να έχει σοβαρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ήδη η Citi εκφράζει αμφιβολίες σε σχέση με την ανάπτυξη, αν και τα τελευταία χρόνια πέφτει συχνά έξω, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα. Η Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, παρόλα αυτά δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια αντίδρασης με το 650 να είναι το 'trigger', αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση και το επίπεδο 700 να είναι σημαντική κύρια αντίσταση και σε εβδομαδιαίο γράφημα.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας ξεπέρασαν τις αρχικές τους απώλειες και κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Τρίτη 30/10, καθώς η Κίνα έκανε μια νέα προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματιστηριακών αγορών της, αλλά τα κέρδη φαινόταν εύθραυστα αφού πραγματοποιήθηκαν εν μέσω φόβων για έντονη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι κυριότεροι δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν υπολογίσιμα τη Δευτέρα μετά από ένα ρεπορτάζ του Bloomberg ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν δασμούς για όλες τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, εάν οι συνομιλίες τον επόμενο μήνα μεταξύ των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping αποτύχουν να φέρουν μια συμφωνία για τις εμπορικές συναλλαγές. Ο Πρόεδρος Trump είχε εμφανίσει την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης στο παρελθόν, αλλά δεν είχε υποδείξει χρονικό πλαίσιο.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας, από την MSCI, πέρασε στο αρνητικό έδαφος στις πρωινές συναλλαγές αλλά αυξήθηκε κατά 0,2% το μεσημέρι. Ο δείκτης έχει χάσει 12% αυτό το μήνα και είναι σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη μείωση Οκτωβρίου από το 2008, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας και των blue chip της CSI 300 ήταν επίσης ασταθείς, υποχωρώντας από τις πωλήσεις αρχικά πριν γυρίσουν σε κέρδη το 0,92% και το 1,0%, αντίστοιχα, στις 09:10 δική μας ώρα. Η ρυθμιστική αρχή των κινητών αξιών της Κίνας δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει τις εξαγορές μετοχών, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές από εισηγμένες εταιρείες και θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, στην τελευταία προσπάθεια να δοθεί μια βάση για δημιουργία πυθμένα στην διαρκή πτώση στις αγορές μετοχών της χώρας.

Ο μέσος όρος Nikkei της Ιαπωνίας έσβησε επίσης τις πρόωρες απώλειες και προχώρησε ψηλότερα κατά 1,45%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας των διεθνών αγορών CBOE, γνωστός ως «μέτρο φόβου» της Wall Street, σημείωσε άνοδο έως τις 27,86 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Οκτωβρίου και το δεύτερο υψηλότερο από το σοκ μεταβλητότητας στις αρχές Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα