ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο χρυσός στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου από το 1990, ήταν υπερβολική, ωθώντας σε νέες αγορές από τα επενδυτικά κεφάλαια.
Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε 8% την περασμένη εβδομάδα μετά από άνοδο επί εννέα συνεχείς εβδομάδες, καθώς εικάζετο ότι το ράλι των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής τελείωσε. Ο χρυσός υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών των 730,40 δολ. η ουγγιά, στα οποία αναρριχήθηκε στις 12 Μαΐου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τονώνοντας την ελκυστικότητα του αμερικανικού δολαρίου.
Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 7,75 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 663,80 δολ. η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πέρυσι άνοδο 58% και διαπραγματεύθηκε στα 661,00 δολ. η ουγγιά στις 11:17 π.μ., ώρα Σεούλ.
Ο χρυσός για παράδοση τον Ιούνιο, σημείωσε άνοδο έως 6,10 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 663,80 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια, στις 11:17 π.μ. ώρα Σεούλ, διαπραγματεύθηκαν στα 661 δολ. η ουγγιά.
Τα 19 εμπορεύματα φυσικής παραγωγής του δείκτη Reuters/Jefferies CRB Futures Price, που την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν 6,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1980, σημείωσαν χθες άνοδο 1,6%.
Χαλκός, ασήμι, χρυσός, χυμός πορτοκαλιού, πετρέλαιο θέρμανσης, ζάχαρη και βενζίνη, σημείωσαν απώλειες πλέον του 5% συνεχώς την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το μόνο εμπόρευμα που σημείωσε άνοδο ήταν το σιτάρι.
Ωστόσο παραμένει η ανησυχία ότι ο χρυσός ενδέχεται να χάσει την ελκυστικότητά του ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Η Fed, που έχει αυξήσει τα επιτόκια 16 συνεχόμενες φορές από τον Ιούνιο του 2004, δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να σταματήσει τις αυξήσεις, σύμφωνα με τον Jeffrey Lacker, πρόεδρο της Fed στο Richmond στις 18 Μαΐου.