Deutsche Boerse: Προσφέρει 76,6 ευρώ ανά μετοχή για το Euronext

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 07:47

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 8,62 δισ. ευρώ (11,1 δισ. δολ.) σε μετρητά και μετοχές θα προσφέρει η εταιρεία διαχείρισης του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, Deutsche Boerse AG, για την απόκτηση του Euronext NV, μία ημέρα μετά την προσφορά που έκανε η NYSE Group Inc. για το Χρηματιστήριο που εδρεύει στο Παρίσι.

Το γερμανικό Χρηματιστήριο είπε ότι οι μέτοχοι της Euronext θα λάβουν 0,68 μετοχές της νέας εταιρείας συν 7,72 ευρώ σε μετρητά, αξιολογώντας την προσφορά για το Euronext στα 76,6 ευρώ ανά μετοχή, με βάση το χθεσινό κλείσιμο. Στο πλαίσιο της εμπορικής συναλλαγής οι μέτοχοι του Deutsche Boerse θα λάβουν μία μετοχή επιπλέον συν 11,38 ευρώ σε μετρητά, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία. Η προσφορά είναι 13% υψηλότερη από το χθεσινό κλείσιμο για τους επενδυτές του Euronext.

«Το Deutsche Boerse πιστεύει βαθιά ότι αυτή η εμπορική συναλλαγή προσφέρει πιο ελκυστικό συνδυασμό για τους μετόχους και τους πελάτες αυτών των οικονομικών κέντρων» αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, πριν τη συνάντηση των μετόχων του Euronext κατά την ετήσια γενική τακτική συνέλευση των μετόχων, στη οποία θα συζητηθεί και το θέμα των ανταγωνιστικών προσφορών.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Deutsche Boerse, Reto Francioni μάχεται με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του New York Stock Exchange, John Thain, για τον έλεγχο του Euronext καθώς τα Χρηματιστήρια συγχωνεύονται διεθνώς για να μειώσουν το κόστος των εμπορικών συναλλαγών. Χθες το Euronext είπε, ότι η προσφορά του NYSE είναι πιο ακαταμάχητη.

Ο Thain θέλει να ενώσει το ηλικίας 214 ετών New York Stock Exchange με τα Χρηματιστήρια του Euronext στο Παρίσι, το Αμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και τη Λισσαβώνα, αποκτώντας το δεύτερο σε μέγεθος Χρηματιστήριο Αξιών της Ευρώπης.

«Δεν είναι αρκετό να δημιουργήσεις απλώς την καλύτερη αγορά στις ΗΠΑ και δεν είναι αρκετό να φτιάξεις έναν πρωταθλητή στην Ευρώπη», είπε χθες ο Thain μιλώντας με τους αναλυτές, συμπληρώνοντας: «Η πρόκληση είναι δημιουργήσει την καλύτερη αγορά στον κόσμο και αυτό κάνουμε».

Χθες το NYSE προσέφερε 71 ευρώ ανά μετοχή για το Euronext, συμπεριλαμβανομένων και 21,32 ευρώ σε μετρητά ανά μετοχή. Η τιμή ισοδυναμεί με 71 ευρώ για κάθε μετοχή του Euronext ή 4,8% λιγότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής του στις 19 Μαΐου. Χθες οι μετοχές του Deutshe Boerse σημείωσαν απώλειες 9,44 ευρώ, ποσοστό 8,5%, φθάνοντας στα 101,3 ευρώ η μία. Οι μετοχές του Euronext υποχώρησαν 7,1 ευρώ, φθάνοντας στα 67,55 ευρώ η μία.

Το Deutsche Boerse είπε ότι με την προσφορά του η νέα εταιρεία θα καταβάλει περίπου 2 δισ. ευρώ σε μετρητά στο Euronext και στους μετόχους του. Συνδυασμός των Χρηματιστηρίων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το γερμανικό Χρηματιστήριο.

«Η προσφορά είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή στην παρούσα φάση και επιταχύνει την περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καθεστώτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Deutsche Boerse.

Μαζί NYSE Group και Euronext θα διαχειρίζονται περίπου 2,1 τρισ. δολ. σε μετοχές μηνιαίως, διπλάσιες από αυτές που διαχειρίζεται το Nasdaq Stock Market Inc., έχοντας μια χρηματιστηριακή αξία πλέον των 20 δισ. δολαρίων. Προσφάτως, το Chicago Mercantile Exchange Holdings Inc. είναι η πιο μεγάλη αγορά αξιών με μετοχές αξίας πλέον των 15 δισ. δολαρίων.

«Η εμπορική συναλλαγή με το NYSE αποτελεί στην παρούσα φάση τον πιο ελκυστικό συνδυασμό», είπε σε χθεσινή του ανακοίνωση το Euronext, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Και οι δύο προσφορές θα αναλυθούν στους μετόχους σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης στο Αμστερνταμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα