Καπράλος: Οι αλλαγές στο Χ.Α.

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 09:12

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ του Επικουρικού Κεφαλαίου και η επιστροφή κεφαλαίων στα μέλη του Χ.Α. περίπου 80 εκ. ευρώ, οι εξελίξεις στο θέμα της κοινής Πλατφόρμας Χ.Α.-ΧΑΚ, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα remote members αλλά και οι επικείμενες τροποποιήσεις επί συγκεκριμένων σημείων του Κανονισμού του Χ.Α. ήταν τα κύρια σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπ. Καπράλος απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου.

Ενα χρόνιο θέμα που απασχολούσε του χρηματιστές μπήκε στην τελική ευθεία με την προσφάτως εγκριθείσα από το Χ.Α. αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου. Το νέο μοντέλο διαχείρισης/κάλυψης κινδύνου βασίζεται στις διαδικασίες και πρακτικές των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, εκλογικεύει τη μέθοδο υπολογισμού των ημερησίων ορίων συναλλαγών των μελών του Χ.Α. και μειώνει τα κόστη για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οσον αφορά στα remote members, ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε ήδη πράσινο φως σε 3 μέλη του ΧΑΚ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Το κύριο σημείο της σχετικής απόφασης της Ε.Κ. είναι ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πλέον, πρόσθετης καταβολής στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, από τα remote members.

Σχετικά με την κοινή πλατφόρμα, ο κ. Καπράλος δήλωσε ότι ξεκίνησαν εικονικές συνεδριάσεις προκειμένου τα μέλη του Χ.Α. να δοκιμάσουν στο νέο ΟΑΣΗΣ την πρόσβασή τους τόσο στην αγορά του Χ.Α. όσο και σε αυτή του ΧΑΚ. Η νέα έκδοση του ΟΑΣΗΣ θα ισχύσει από τις 5/6/2006.

Από την ίδια ημέρα θα ισχύσουν και οι εξής αλλαγές επί του κανονισμού.

- Χρήση της μέσης σταθμικής τιμής συνεδρίασης.

- Χρήση του κανόνα flat -tick κατά την εισαγωγή εντολών ανοιχτής πώλησης.

- Μεταβολή ωραρίου συναλλαγών για τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς προστίθεται μία ώρα συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ 11.30 και 12.30.

- Χρήσης της μεθόδου 4 για την αγορά των εκποιήσεων ενσώματων ονομαστικών που δεν έχουν αποϋλοποιηθεί. Ως γνωστόν, με απόφαση της ΕΚ, αρχίζει στις 14 Ιουλίου η εκποίηση των ενσώματων μετοχών που δεν έχουν αποϋλοποιηθεί. Ο αριθμός των μη εμφανισθέντων τεμαχίων ανέρχεται σε 17.200.000 με συνολική αξία 335 εκ. ευρώ.

Ι.Ζ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα