Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 10:18
UPD:10:33

Fortius Finance: «Ιδιαίτερα αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία δυστυχώς συμπίπτει χρονικώς με τη Δημόσια Εγγραφή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την αύξηση μ/κ ύψους €3 δισ. της Εθνικής Τράπεζας, προκαλώντας τουλάχιστον προβληματισμό στους εμπλεκόμενους στα χρηματιστηριακά δρώμενα σχετικά με το τίμημα της εξαγοράς της Finansbank, μετά την αλλαγή των δεδομένων (σημαντική υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της τουρκικής τράπεζας και υποτίμηση της τουρκικής λίρας) από τις 3 Απριλίου (ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας).

»Κατά συνέπεια ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή Β΄Επαναληπτική ΓΣ των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, όπου το ενδιαφέρον της αγοράς θα εστιασθεί, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της τιμής της μετοχής από τις 8 Μαΐου (-20,4% σε επίπεδο κλεισίματος). Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνουμε την υποχώρηση του ΓΔ αρχικά σε χαμηλότερα επίπεδα, με το εύρος και τη φορά της κίνησης να εξαρτάται από την ανάκαμψη ή μη της ζήτησης σε χαμηλότερα επίπεδα. Από τεχνικής απόψεως, το επόμενο ουσιαστικό σημείο στήριξης για το ΓΔ βρίσκεται τις 3.400 μονάδες».

Sarros Securities: «Οι ουσιαστικές ανησυχίες για την πορεία πληθωρισμού και επιτοκίων έχουν ενταθεί τελευταία και δημιουργούν πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Η ισχυροποίηση της ταύτισης τιμών εμπορευμάτων και τιμών μετοχών έφερε σε δύσκολη θέση τους επενδυτές παγκοσμίως μετά τις ρευστοποίησης των τελευταίων ημερών. Η αυτοτροφοδότηση των πιέσεων ενδεχομένως να φέρει τα χρηματιστήρια σε χαμηλότερα επίπεδα και να επιδεινώσει περαιτέρω τα πράγματα.

»Στα παραπάνω η ελληνική αγορά, όπως συνήθως σε περιόδους κρίσης, λειτούργησε με έλλειψη λογικής και σύνεσης με κυρίαρχο στοιχείο την κερδοσκοπία. Επιπρόσθετα διογκώθηκε το “θέμα” της Εθνικής Tράπεζας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/23/1190799.htm με τη συμμετοχή ή μη των ταμείων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και βρέθηκε και ο υπαίτιος της παράλογης πτώσης. Χωρίς να γνωρίζουμε άμεσα το τι μέλλει γενέσθαι επισημαίνουμε πως οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται εν θερμό αλλά με υπομονή».

Euroxx: «Στα όρια της υπερβολής κινήθηκε χθες ο γενικός δείκτης τιμών της Σοφοκλέους με τον τζίρο συναλλαγών να εμφανίζεται αυξημένος. Από τους επιμέρους δείκτες μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι FTSE-40 ( -7,81%) και FTSE-80 (-8,98%). Ο Τραπεζικός κλάδος οδήγησε την πτώση με χαρακτηριστικές απώλειες της τάξεως του 8% περίπου για την μετοχή της Εθνικής. Στις διεθνείς αγορές το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό με το σύνολο των κυριοτέρων δεικτών να καταγράφουν ζημίες. Για σήμερα εκτιμάται ότι η χρονοσειρά τιμών του Χ.Α. θα κινηθεί εκ νέου πτωτικά με ηπιότερους ρυθμούς, αναζητώντας ισορροπία στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ μια τεχνική αντίδραση είναι πιθανή».

Aspis Bank: «To κλίµα στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να είναι αρνητικό, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η αβεβαιότητα για τον πληθωρισµό και τα επιτόκια. Θεωρούµε πιθανό να συνεχιστούν οι πιέσεις και κατά τη σηµερινή συνεδρίαση τόσο στις διεθνείς όσο και την εγχώρια αγορά».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα