Ομόλογα: Σε χαμηλό έξι εβδομάδων η απόδοση του γερμανικού 10ετούς - «Τσίμπησαν» τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 12:35
UPD:15:03
REUTERS/Ralph Orlowski

Σε χαμηλό έξι εβδομάδων διολισθαίνει σήμερα Παρασκευή η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, καθώς η απαισιοδοξία για τις συνομιλίες Ρώμης - Βρυξελλών όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τα δυσμενέστερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα των Amazon και Google, «έσπρωξαν» τους επενδυτές σε πιο ασφαλή καταφύγια.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της πλειονότητας των κρατών της Ευρωζώνης είχαν αρχίσει να υποχωρούν από χθες Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για «δέσμη αβεβαιοτήτων» και πιο αδύναμο μομέντουμ, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Στον αντίποδα, πάντως, ελαφρώς «τσιμπημένες» εμφανίζονται οι αποδόσεις των ιταλικών και των ελληνικών τίτλων. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω των κατώτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από τις Amazon και Google.

Υπενθυμίζεται πως η Citi χτύπησε καμπανάκι για αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την Ελλάδα και την Ιταλία όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi έως το 2020 η απόδοση του ελληνικού  κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας θα έχει πλησιάσει στο 5%, στα επίπεδα δηλαδή στα οποία βρισκόταν και πριν από ένα χρόνο, με την αύξηση να είναι σταδιακή.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται σήμερα κατά οκτώ μονάδες βάσης ή 1,93% και βρίσκεται αυτήν την ώρα (14.45) στο 4,32%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 397 μονάδες βάσης. Άνοδο επτά μονάδων βάσης καταγράφει σε σύγκριση με χθες Πέμπτη η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που κυμαίνεται στο 3,41%. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα στον διεθνή παράγοντα, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις των επιτοκίων των ομολόγων στην Ευρώπη και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης σε χαμηλό έξι εβδομάδων, στο 0,35%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,75%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 1,41%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας παραμένει σταθερό στο 1,58%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να παραμένει επίσης αμετάβλητη στο 1,94%.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,52%, καταγράφοντας άνοδο τριών μονάδων βάσης σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων ενισχύονται, καθώς σήμερα είναι απαισιόδοξο το κλίμα για τις συνομιλίες Ρώμης - Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 317 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων ενισχύονται κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,53%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,86%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,08%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα