Bank of China: 9,73 δισ. δολ. στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2000

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 07:34

ΠΟΣΟΝ 75,43 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (9,73 δισ. δολ. ΗΠΑ), ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη παρά ποτέ δημόσια εγγραφή μέσα σε έξι χρόνια, άντλησε η δεύτερη από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, η Bank of China Ltd., κατά τη δημόσια εγγραφή της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη δανείστρια της Κίνας, πούλησε 25,57 δισ. νέες μετοχές προς 2,95 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, 5 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ χαμηλότερα από τον υψηλότερο στόχο της κλίμακας, σύμφωνα με τρεις τραπεζίτες, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν από μια επίσημη ανακοίνωση. Η τράπεζα, με έδρα το Πεκίνο, προσήλκυσε περίπου 159 δισ. δολ. ΗΠΑ, είπαν οι ίδιοι.

Η υποχώρηση των τιμών των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές απέτυχαν να εμποδίσουν τους επενδυτές, που πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, με ρυθμό περίπου 10% κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, θα οδηγήσει την ανάπτυξη μεταξύ των τραπεζών της χώρας. Η πώληση μετοχών της Bank of China, ανοίγει τον δρόμο για τη δημόσια εγγραφή της ανταγωνίστριάς της, Industrial & Commercial Bank of China, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ύψους έως 12 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η Bank of China προσήλκυσε περίπου 121 δισ. δολ. ΗΠΑ από τους θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με τους δύο τραπεζίτες που ασχολήθηκαν με την πώληση. Οι μεμονωμένοι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ, ζήτησα μετοχές αξίας περίπου 38 δισ. δολ. ΗΠΑ. Δώδεκα εταιρικοί επενδυτές πήραν μερίδιο 2,26 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η τράπεζα η οποία νωρίτερα έθεσε την κλίμακα της πώλησης μετοχών από 2,50 έως 3 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, ενδέχεται να αυξήσει κατά 15% την πώληση μετά την 1 η Ιουνίου, κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση.

Η BOC International (Holdings) Ltd., η Goldman Sachs Group Inc. και η UBS AG διαχειρίστηκαν την πώληση, η οποία αποτελεί το 10,5% του αυξημένου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα