Οριακή άνοδος στις τιμές πώλησης διαμερισμάτων

Geoaxis: Πώς διαμορφώθηκαν το γ' τρίμηνο 2018
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 19:16
UPD:19:16

Από την έντυπη έκδοση

Οριακή μέση ετήσια άνοδος των τιμών πώλησης, 0,11% για τα νεόδμητα και 0,09% για τα παλαιότερα διαμερίσματα, καταγράφεται μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2018 και του αντίστοιχου τριμήνου του 2017 στις περιοχές Αμπελόκηποι (κέντρο), Μαρούσι (βόρεια), Παλαιό Φάληρο (νότια), Περιστέρι (δυτικά) και Χολαργός (ανατολικά), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis property & valuation services (Πιστοποιημένη Εταιρεία Εκτιμητών Ακινήτων).

Ωστόσο, στη σχετική ανάλυσή της η Geoaxis σημειώνει ότι «η τρέχουσα σταθεροποίηση - αναιμική ανάκαμψη της αγοράς διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα εύθραυστη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για διατήρησή της στο άμεσο μέλλον». Όπως σημειώνει, επίσης, βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της τρέχουσας ήπιας ανοδικής τάσης για το υπόλοιπο του 2018 αποτελούν, μεταξύ άλλων, το σταθερό πολιτικό/οικονομικό κλίμα και η πραγματική εκκίνηση σημαντικών έργων real estate (π.χ. Ελληνικό), η ουσιαστική χρηματοδότηση μικρότερων έργων (π.χ. κατοικίες) και κυρίως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας που θα οδηγήσει νοικοκυριά στην απόφαση αγοράς ή μετεγκατάστασης πρώτης κατοικίας.

Αρνητικά στοιχεία για τη συντήρηση της τρέχουσας ήπιας ανοδικής τάσης αποτελούν η αδυναμία των τραπεζών να δανειοδοτήσουν τα νοικοκυριά για την απόκτηση ακινήτου, καθώς και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο λανθασμένος χειρισμός του οποίου μπορεί να επιφέρει πλημμυρίδα διαμερισμάτων στα χέρια των τραπεζών και στα distress funds που θα αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια σε χαμηλές αποτιμήσεις με σκοπό να επαναπροωθήσουν ακίνητα στην αγορά σε υψηλότερες αξίες.

Στα θετικά σημεία συμπεριλαμβάνεται η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για μετατροπή διαμερισμάτων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, και η «χρυσή visa» για ξένους υπηκόους, κυρίως από Κινέζους και Τούρκους πολίτες, που αγοράζουν κατοικία στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο καταγράφεται  σταθεροποίηση /αναιμική άνοδος των πιθανών τιμών πώλησης διαμερισμάτων και στις πέντε περιοχές μελέτης. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017, την καλύτερη εικόνα για νεόδμητα διαμερίσματα παρουσιάζει η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όπου καταγράφηκε άνοδος 0,27% και τη χειρότερη η περιοχή του Αμαρουσίου όπου καταγράφηκε σταθεροποίηση (άνοδος μόλις 0,04%). Για τα παλαιά διαμερίσματα, την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Περιστέρι όπου καταγράφηκε άνοδος 0,11% και τη χειρότερη επίσης η περιοχή του Αμαρουσίου όπου καταγράφηκε σταθεροποίηση (άνοδος μόλις 0,05%).

Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με επιτόπου συλλογή στοιχείων μέσω αυτοψιών, καθώς και μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο.  
 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα