ΥΠΕΧΩΔΕ: Πιστωτικές διευκολύνσεις για τους πλημμυροπαθείς Ν. Εβρου

Οριοθέτηση της πληγείσης περιοχής και δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 12:03

Την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσης περιοχής από τις πλημμύρες του Μαρτίου στο Νομό Έβρου, και τον καθορισμό όλων των λεπτομερειών για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και δωρεάν κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των ζημιών, ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το έργο αποκατάστασης ανατίθεται στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (Υ.Α.Σ.Β.Ε.).

Συγκεκριμένα:

1. Στις οριοθετούμενες περιοχές περιλαμβάνονται Δημοτικά Διαμερίσματα δέκα Δήμων του Νομού. Αναλυτικά:

- Δήμος Αλεξανδρούπολης: το Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.) ¶βαντος και η περιοχή Απαλού του Δ.Δ. Αλεξανδρούπολης.

- Δήμος Τραϊανούπολης: τα Δ.Δ. Αριστήνου και Ανθείας

- Δήμος Σουφλίου: το Δ.Δ. Σουφλίου

- Δήμος Ορφέα: το Δ.Δ. Λαβάρων

- Δήμος Διδυμοτείχου: τα Δ.Δ. Διδυμοτείχου, Πραγγίου και Πυθίου

- Δήμος Ορεστιάδας: το Δ.Δ. Ορεστιάδας

- Δήμος Τριγώνου: το Δ.Δ. Πενταλόφου

- Δήμος Κυπρίνου: το Δ.Δ. Κυπρίνου

- Δήμοι Βύσσας και Φερών: τα Δ.Δ. Ριζίων και Καστανέων.

2. Χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή που αποτελείται κατά 2/3 από άτοκο δάνειο και 1/3 από δωρεάν κρατική αρωγή, για την ανακατασκευή κτιρίων που κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέα ή κτιρίων των οποίων η δαπάνη επισκευής κρίνεται υπέρμετρη (ασύμφορα) ή για την επισκευή κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

3. Η διάρκεια εξόφλησης των δανείων είναι 15ετής, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

4. Η χορήγηση της Στεγαστικής Συνδρομής (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) θα γίνεται με τους ακόλουθους βασικούς όρους:

Ι. για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση

α) Για κτίρια που έχουν χρήση κατοικίας 430 ευρώ/τ.μ και με ανώτατο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τ.μ ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για κτίρια που έχουν χρήση επαγγελματικού χώρου η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 265 ευρώ/ τ.μ. και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ, ήτοι μέχρι του ποσού των 31.800 ευρώ για τα πρώτα 150 τ.μ.

ΙΙ. για επισκευή

α) Για την επισκευή ζημιών στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων το ποσό της συνδρομής φτάνει μέχρι 50 ευρώ/τ.μ και μέχρι συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. ανά χωριστή ιδιοκτησία. Επιπλέον θα χορηγείται και ποσό 1000 ευρώ για την επισκευή κατεστραμμένου καυστήρα σε κάθε τέτοιο κτίριο.

β) Για την επισκευή ζημιών στο «φέροντα» οργανισμό κτιρίων μέχρι 100 ευρώ/τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

5. Ειδικές ρυθμίσεις και διαφορετικά ποσά ισχύουν για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση και επισκευή σε μεγαλύτερες επιφάνειες επαγγελματικών χώρων, καθώς και για ιδιαίτερες κατηγορίες κτισμάτων, όπως οι αποθήκες και οι βοηθητικοί χώροι, οι αγροικίες, τα υπόγεια, τα ημιτελή, όσα ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ, τα διατηρητέα και παραδοσιακά κλπ.

6. α) Το ποσό της συνδρομής για ανακατασκευή θα αναληφθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει ολόκληρη την κρατική αρωγή και το μισό (1/2) του δανείου και καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου, ενώ η δεύτερη καταβάλλεται όταν θα έχουν εκτελεστεί εργασίες κατασκευής του φέροντα οργανισμού κλπ.

β) Το ποσό της συνδρομής για επισκευή χορηγείται σε δύο δόσεις επίσης. Η πρώτη περιλαμβάνει ολόκληρο το δάνειο και καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου και η επόμενη περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό της κρατικής αρωγής και καταβάλλεται με την εκτέλεση των εργασιών. Πόσο μέχρι 3.000 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής είναι το κτίριο να χρησιμοποιείται και οι ζημιές να έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες και όχι από την εγκατάλειψη ή άλλες κακοτεχνίες ή ατέλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα