Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διατηρεί ανοδική πορεία και σημειώνει νέα αύξηση κατά 0,5 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
Σε αντίθεση όμως με την ΕΕ-25 και την Ευρωζώνη η άνοδος του δείκτη στην Ελλάδα είναι αφενός μικρότερη από αυτή του προηγούμενου μήνα και αφετέρου περιορίζεται κυρίως στις Υπηρεσίες. Αντίθετα αρνητική ήταν η συμβολή του κατασκευαστικού κυρίως τομέα και δευτερευόντως του Λιανικού Εμπορίου και του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών. Τέλος δεν παρατηρείται μεταβολή του δείκτη στη Βιομηχανία.
1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σταδιακή ενίσχυση της ζήτησης
Τον Απρίλιο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται στις 106,4 μονάδες. Η τιμή του δείκτη αν και οριακά κατώτερη του Μαρτίου παραμένει σε επίπεδα ανώτερα του αντίστοιχου μήνα του 2005.
Σε σχέση με τις αρχές του 2006 φαίνεται ότι υπάρχει ενίσχυση της ζήτησης, η οποία τον προηγούμενο χρόνο είχε κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει από τα ακόλουθα: Το επίπεδο των παραγγελιών κρίνεται τώρα κανονικό από την πλειονότητα των βιομηχανιών επιχειρήσεων, ενώ διατυπώνονται ισχυρότερες εκτιμήσεις ανόδου και των νέων παραγγελιών. Τέλος το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας παρεμποδίζεται λόγω ανεπάρκειας ζήτησης περιορίζεται στο 24% έναντι 32% τον Ιανουάριο.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή παραμένουν ανοδικές με την ίδια περίπου ένταση που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ θετικές είναι και οι προσδοκίες για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές και τα αποθέματα κινούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επίσης σε τριμηνιαίο ερώτημα που τίθεται στις επιχειρήσεις για την εξαγωγική τους δραστηριότητα διατυπώνονται, έναντι του Ιανουαρίου θετικότερες προσδοκίες ανόδου προς τις χώρες της ΕΕ και τις λοιπές χώρες εκτός Βαλκανίων και ΕΕ.
Σε ερώτημα για τη δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής της παραγωγικής δραστηριότητας σημειώνεται σαφής αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δεν αντιμετωπίζουν προσκόμματα (59% έναντι 49% το Ιανουάριο). Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ως βασικότερο εμπόδιο εντοπίζεται η ανεπάρκεια ζήτησης με μικρότερη όμως ένταση έναντι του Ιανουαρίου. Ακολουθούν λόγοι που συνδέονται με την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και εργατικού δυναμικού από ουσιαστικά μικρότερα ποσοστά επιχειρήσεων.
Τέλος οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής (4,6) καθώς και το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού (74,5%), μειώνονται οριακά έναντι του Μαρτίου αν και παραμένουν σε επίπεδα ανώτερα του Απριλίου 2005.
Στις βασικές κατηγορίες αγαθών στη Βιομηχανία επισημαίνονται τον Απρίλιο τα ακόλουθα:
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην ομάδα των Καταναλωτικών Αγαθών διατηρεί ανοδική πορεία και διαμορφώνεται στις 109,1 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στις θετικότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και στις βελτιωμένες προσδοκίες ανόδου της παραγωγής. Επίσης σαφώς βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις, για τις παραγγελίες εξωτερικού ενώ αυξάνεται έναντι του Ιανουαρίου το ποσοστό των επιχειρήσεων (20% έναντι 4%) που αναφέρονται σε αύξηση των νέων παραγγελιών. Η τάση ενίσχυσης της ζήτησης αποτυπώνεται επίσης στις απαντήσεις των επιχειρήσεων για τους λόγους που εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της παραγωγικής δραστηριότητας. Το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση περιορίζεται σε 18% έναντι 36% τον Ιανουάριο ενώ αυξάνεται το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι η παραγωγική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Τέλος εντείνονται οι προσδοκίες ανόδου των εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με τον προορισμό τους αναμένεται ενίσχυση της δραστηριότητας προς την ΕΕ και τις λοιπές χώρες εκτός Βαλκανίων και ΕΕ.
Οι ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς μήνες και την ενδεχόμενη ρευστοποίηση των αποθεμάτων στήριξαν την ανοδική πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά (99,4 μονάδες). Παράλληλα παρατηρείται βελτίωση των εκτιμήσεων για την εισροή νέων παραγγελιών κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ περιορίζεται το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας ζήτησης. Τέλος, αναμένεται τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας τους προσεχείς μήνες. Ειδικότερα το 54% αναμένει αύξηση των εξαγωγών ενώ σε ειδικό ερώτημα για τον προορισμό τους το 42% και 26% των επιχειρήσεων διατυπώνουν προσδοκίες ενίσχυσης της δραστηριότητας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Τέλος το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξάνεται έναντι του Μαρτίου σε 76,9% ενώ αντίθετα οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής περιορίζονται ελαφρά σε 5,4.
Αντίθετα με τις εξελίξεις στις παραπάνω ομάδες στα Ενδιάμεσα Αγαθά παρατηρείται αποδυνάμωση του κλίματος, με μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις 107,1 μονάδες. Η πτώση οφείλεται στις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και στις συγκρατημένες προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής. Επίσης, συγκρατημένες έναντι του προηγούμενου μήνα είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων και εξαγωγών, αν και υψηλό μεταξύ 45%-50% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρονται σε άνοδο. Η ανεπάρκεια ζήτησης αποτελεί βασικό εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή της παραγωγικής δραστηριότητας για το 28% των επιχειρήσεων, ποσοστό ανώτερο του Ιανουαρίου. Τέλος περιορίζεται το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού και οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής.
2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ανακοπή της ανόδου
Ύστερα από άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές για τέσσερις κατά σειρά μήνες, τον Απρίλιο διατυπώνονται δυσμενέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις με αποτέλεσμα την πτώση του σχετικού δείκτη στις 95,6 μονάδες, κυρίως λόγω αρνητικών εξελίξεων στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι το επίπεδο του προγράμματος εργασιών είναι κατώτερο του κανονικού για την εποχή ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής περιορίζονται ελαφρά σε 14,5 έναντι 14,8 τον Μάρτιο. Παράλληλα, αν και μετριοπαθέστερες έναντι του Μαρτίου, θετικές παραμένουν οι προσδοκίες ανόδου της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων για τους λόγους που παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της κατασκευαστικής δραστηριότητας επισημαίνεται: α) αύξηση σε 38% (33% το Μάρτιο) του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν παράγοντες που εντάσσονται στην κατηγορία «άλλοι λόγοι» και αφορούν κυρίως θέματα γραφειοκρατίας και θεσμικού πλαισίου. β) ακολουθεί το 21% (22% το Μάρτιο) των επιχειρήσεων που επικαλούνται λόγους ανεπάρκειας ζήτησης. γ) τέλος, το 17% και 13% των επιχειρήσεων αντίστοιχα αναφέρονται σε ανεπάρκεια χρηματοδότησης και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στους βασικούς τομείς του κλάδου των Κατασκευών επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Στον κλάδο Ιδιωτικών Κατασκευών η πλειονότητα των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας, ενώ περιορίζεται σε 16% το ποσοστό αυτών που αναφέρονται σε ομαλή λειτουργία. Ειδικότερα, το 28% των επιχειρήσεων έχει προβλήματα ζήτησης, ένδειξη που συμβαδίζει με το υψηλό ποσοστό (55%) αυτών που δηλώνουν ότι το επίπεδο του προγράμματος εργασιών ή των προς εκτέλεση έργων είναι κατώτερο του κανονικού για την εποχή. Παράλληλα, το 25% δηλώνει ότι η γραφειοκρατία, το θεσμικό πλαίσιο καθώς και άλλοι παράγοντες που εντάσσονται στην κατηγορία «λοιποί λόγοι», δημιουργούν εμπόδια στην επέκταση της δραστηριότητας. Τέλος οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης παραμένουν θετικές αν και σαφώς αποδυναμωμένες έναντι του Μαρτίου και οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αμετάβλητοι. Ιδιαίτερα έντονη φαίνεται ότι ήταν η επιδείνωση του κλίματος στις κατασκευές κατοικιών κυρίως λόγω υποχώρησης της ζήτησης.
Το κλίμα στον κλάδο κατασκευής Δημοσίων Έργων παραμένει δυσμενές. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το πρόγραμμα εργασιών είναι σε κατώτερα του κανονικού επίπεδα ενώ μόλις το 6% θεωρεί ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Οι λόγοι που αναφέρονται κατατάσσονται, σύμφωνα με τη συχνότητα εμφάνισης τους ως εξής: 45% των επιχειρήσεων δηλώνουν λόγους που εντάσσονται στην κατηγορία «λοιποί παράγοντες» και αφορούν ως επί το πλείστον γραφειοκρατικά και θεσμικά προβλήματα, το 22% αντιμετωπίζει ανεπάρκεια χρηματοδότησης, το 16% προβλήματα ζήτησης και το 10% αναφέρεται σε έναν παράγοντα που συνδέεται στενά με θέματα εποχικότητας, δηλαδή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
3. ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Διόγκωση των αποθεμάτων
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο μειώθηκε από 125,2 μονάδες το Μάρτιο σε 121,4 μονάδες τον Απρίλιο. Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως σε διόγκωση των αποθεμάτων ενώ σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων. Το 50% κρίνει ότι οι πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν, ενώ στο σύνολο τους οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία βασικών μεγεθών παραμένουν θετικές. Ειδικότερα, ποσοστό περί το 58% προβλέπει άνοδο των πωλήσεων, ενώ διατυπώνονται θετικές προσδοκίες ανόδου για παραγγελίες προς τους προμηθευτές και για τον αριθμό των απασχολούμενων.
Στους επιμέρους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός» μειώθηκε έναντι του Μαρτίου στις 114,8 μονάδες. Αρνητική συμβολή στην πορεία του δείκτη είχαν οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των πωλήσεων και η διαφαινόμενη διόγκωση των αποθεμάτων. Η εξέλιξη όμως αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει τις προβλέψεις για τους προσεχείς μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν με μεγαλύτερη ένταση, έναντι του προηγούμενου μήνα, αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές, της απασχόλησης και των πωλήσεων.
Οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την ουσιαστική διόγκωση των αποθεμάτων (το 51% κρίνει ότι είναι σε επίπεδα ανώτερα του κανονικού), οδήγησαν σε μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Υφάσματα –Ένδυση –Υπόδηση». Παράλληλα αρνητικές, σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των παραγγελιών προς προμηθευτές, καθώς αυξάνεται το ποσοστό αυτών που αναφέρεται σε μείωση τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα θετικές και ελαφρά ενισχυμένες εμφανίζονται οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το προσεχές τρίμηνο.
Ιδιαίτερα αισιόδοξες χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων του κλάδου «Είδη Οικιακού Εξοπλισμού» για την πορεία των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, το 73% κρίνει ότι οι τρέχουσες πωλήσεις αυξήθηκαν, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί σύμφωνα με το 85% που προβλέπει άνοδο τους προσεχείς μήνες. Οι εκτιμήσεις αυτές τροφοδοτούν ευνοϊκότερες προβλέψεις για αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές και του αριθμού των εργαζομένων.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο «Οχήματα - Ανταλλακτικά» μειώθηκε έναντι του Μαρτίου στις 128,2 μονάδες. Η πτώση του δείκτη οφείλεται στις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες, ενώ ενδεχόμενη είναι και η διόγκωση των αποθεμάτων. Αντίθετα θετικές και ελαφρώς ενισχυμένες έναντι του προηγούμενου μήνα εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των πωλήσεων. Συγκεκριμένα το 39% των επιχειρήσεων κρίνει ότι οι πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν, ενώ το ποσοστό αυτών που προβλέπει περαιτέρω άνοδο τους προσεχείς μήνες, παρά την ελαφρά μείωση του, παραμένει υψηλό (45%) και μόλις το 7% διατυπώνει δυσμενείς προβλέψεις. Τέλος η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι οι παραγγελίες προς προμηθευτές θα παραμείνουν αμετάβλητες το προσεχές τρίμηνο.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο Πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι διατηρήθηκαν στα επίπεδα του Μαρτίου καθώς δεν καταγράφονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα βασικά μεγέθη. Τα κυριότερα στοιχεία που προκύπτουν από την Έρευνα του Απρίλιο είναι τα ακόλουθα: Θετικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων. Βελτιωμένες προσδοκίες για την πορεία των παραγγελιών προς τους προμηθευτές το προσεχές τρίμηνο. Σταθερότητα του αριθμού των εργαζομένων τους προσεχείς μήνες σύμφωνα με το 95% των επιχειρήσεων.
4. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Σαφής άνοδος του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών
Τον Απρίλιο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών διατηρεί σταθερά ανοδική πορεία και φτάνει τις 101,8 μονάδες έναντι 94 μονάδων το Μάρτιο. Η άνοδος του δείκτη για δεύτερο κατά σειρά μήνα ήταν σαφώς μεγαλύτερης έντασης και συνδέεται αφενός με θετικότερες εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αφετέρου με βελτιωμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης. Η αποτύπωση θετικότερων εκτιμήσεων για την πορεία της ζήτησης, οδήγησε σε μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων, που αναφέρονται σε προβλήματα ανεπάρκειας (21% έναντι 30% το Μάρτιο). Συνακόλουθα επεκτείνεται το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα (52% έναντι 45% το Μάρτιο).
Σε βασικούς κλάδους του τομέα των Υπηρεσιών σημειώθηκαν τον Απρίλιο τα ακόλουθα:
Στον κλάδο Ξενοδοχεία – Εστιατόρια ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 79,9 μονάδες, κυρίως λόγω θετικότερων προβλέψεων για την πορεία της ζήτησης, ενώ οριακή είναι η βελτίωση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση της δραστηριότητας και της ζήτησης. Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο παραμένουν συγκρατημένες και περιορίζεται σταδιακά για τρίτο κατά σειρά μήνα το ποσοστό αυτών που αναφέρονται σε μείωση. Η ανεπάρκεια ζήτησης αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας σύμφωνα με το 52% των επιχειρήσεων, ενώ το 29% δηλώνει ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα.
Η βελτίωση των εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ζήτησης οδήγησαν σε αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Τουριστικά Πρακτορεία. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνει προβλήματα χαμηλής ζήτησης (25% έναντι 44% το Μάρτιο) ενώ το 33% δηλώνει ότι εμπόδιο στην επέκταση της δραστηριότητας αποτελεί η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, παράγοντας που καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές επιχειρήσεις και άλλες παροχής υπηρεσιών, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 102,9 μονάδες. Η θετική συμβολή από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αντισταθμίστηκε από τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης. Εντούτοις, υψηλό ποσοστό παραμένει των επιχειρήσεων που θεωρεί ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα (περί το 50%). Από τους λόγους που σημειώνεται ότι δρουν ανασταλτικά το 18% δηλώνει εμπόδια που εντάσσονται στην κατηγορία «άλλοι παράγοντες» και αφορούν κυρίως το θεσμικό πλαίσιο και ακολουθούν η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης (13%) και ζήτησης (11%).
Σε χαμηλά επίπεδα ο Δείκτης Εμπιστοσύνης
Τον Απρίλιο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών σημειώνει νέα πτώση στις -40 μονάδες έναντι -38 μονάδων τον Μάρτιο. Η εξέλιξη του δείκτη συνδέεται με δυσμενείς προβλέψεις για την πρόθεση προς αποταμίευση και την πορεία της ανεργίας. Οι προβλέψεις εξάλλου για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρουσιάζουν οριακή βελτίωση, παραμένουν όμως έντονα αρνητικές. Συγκεκριμένα:
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους προσεχείς 12 μήνες αν και οριακά βελτιωμένες έναντι του Μαρτίου, παραμένουν έντονα απαισιόδοξες. Η σχετική διαφορά θετικών- αρνητικών απαντήσεων διαμορφώνεται στις -24 μονάδες έναντι -27 μονάδων το Μάρτιο, όταν η αντίστοιχη διαφορά στην Ευρωζώνη είναι -3
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται ουσιαστικά. Η σχετική διαφορά θετικών – αρνητικών απαντήσεων παραμένει σαφώς κατώτερη του μέσου όρου της ΕΕ-25 (-9) και της Ευρωζώνης (-8) καθώς διαμορφώνεται στις -29 μονάδες (-30 μονάδες τον Μάρτιο)
Διευρύνεται το ποσοστό των καταναλωτών που διατυπώνουν δυσμενείς προσδοκίες για την πρόθεση προς αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς η διαφορά από -47 το Μάρτιο φτάνει τον Απρίλιο το -53.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες είναι δυσμενέστερες του προηγούμενου μήνα. Η διαφορά των απαντήσεων (αύξηση ανεργίας – μείωση ανεργίας) διαμορφώνεται σε 53 έναντι 48 μονάδες τον Μάρτιο. Η τιμή στην Ελλάδα είναι σαφώς κατώτερη του συνόλου της ΕΕ-25 και της Ευρωζώνη.