Tenaga: Aυξάνει για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια τις τιμές ρεύματος

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 12:29

ΤΗΝ έγκριση της κυβέρνησης της Μαλαισίας να αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενεργείας για πρώτη φορά μέσε σε εννέα χρόνια, μετά την αύξηση του κόστους των καυσίμων, απέσπασε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας, Tenaga Nasional Bhd.

Το κρατικό μονοπώλιο θα αυξήσει τις τιμές κατά μέσον όρο 12% από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Ενεργείας, Υδρευσης και Επικοινωνιών της Μαλαισίας, Lim Keng Yaik, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η αύξηση θα βοηθήσει την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας να πληρώσει το χρέος της ύψους 28,9 δισ. ρίνγκιτ (7,9 δισ. δολ.) και να αποφύγει τον κίνδυνο μιας συσκότισης στη χώρα, το νωρίτερο τον Ιούλιο. Επίσης θα αυξήσει το κόστος για τα εργοστάσια των εταιρειών Dell Inc. και Intel Corp. στη Μαλαισία, ωθώντας ανοδικά τον πληθωρισμό και αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για δαπάνες.

Ο πληθωρισμός στη Μαλαισία αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 4,8% τον Μάρτιο, καθώς το κόστος των μεταφορών έγινε υψηλότερο μετά το ακριβότερο ντήζελ και την ακριβότερη βενζίνη. Από τον Μάϊο του 2004 οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί πέντε φορές στη χώρα.

Για εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο από 200 kilowatt/την ώρα, μηνιαίως η αύξηση θα είναι μικρότερη, είπε ο Lim. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3 εκατ. ή το 59% των νοικοκυριών της χώρας δεν θα επηρεαστεί από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον ίδιο. Τα σχολεία, τα οικοτροφεία και οι εταιρείες του αγροτικού τομέα θα χρεωθούν λιγότερο.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Tenaga, που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ, ανεστάλη στο Χρηματιστήριο της Μαλαισίας. Πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσής τους, σημείωναν άνοδο 15 σεν, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 8,65 ρίνγκιτ η μία.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από το 1997, για να καλύψει το κόστος των εταιρειών, μετά την είσοδο της οικονομίας στη χειρότερη περίοδο ύφεσης μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το 1998.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας επενδύει 4 δισ. ρίνγκιτ γη χρήση που λήγει τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεσή της.

Το κόστος των καυσίμων της Tenaga αυξήθηκε 17% το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που έληξε στον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο 1,7 δισ. ρίνγκιτ και αποτελώντας το 21% των συνολικών λειτουργικών της εξόδων. Το κόστος των καυσίμων αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη μετά τις πληρωμές στους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενεργείας.

Η Tenaga παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στις 5:30 μ.μ. σήμερα (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Sidek Kamiso.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα