Χιλή: Υποχώρηση του ΑΕΠ μετά τη μείωση της αγροτικής παραγωγής

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 12:52

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η οικονομία της Χιλής, καθώς η εσωτερική ζήτηση και η αγροτική παραγωγή υποχώρησαν.

Η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτίου Αμερικής, αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,1% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από την ανάπτυξη του 5,8% που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στο Web site της.

Η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης δεν θα διαρκέσει, καθώς αυξάνονται οι μισθοί και η απασχόληση, ωθώντας ανοδικά τη ζήτηση των καταναλωτών στο υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% φέτος, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τρεις φορές περισσότερο, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι η αύξηση θα είναι 5,3%. Η εσωτερική ζήτηση υποχώρησε στο 8,3% το τρίμηνο, από 10,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Η οικονομία στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο, αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 6,3%, τον ταχύτερο μέσα σε οκτώ χρόνια, αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ του μετάλλου. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια 13 φορές από τον Σεπτέμβριο του 2004, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό στην οικονομία ύψους 114, δισ. δολαρίων.

Το νόμισμα της Χιλής, πέσο, σημείωσε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 528,65 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:32 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 25,85 σεντς, ποσοστό 7,5% φθάνοντας στα 3,7200 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Φέτος, οι τιμές του χαλκού είναι 83% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα