Νούμερο «1» κίνδυνος για τους επενδυτές η Ιταλία

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 21:33
UPD:21:34
REUTERS/TONY GENTILE

Ως τον νούμερο «1» κίνδυνο για τις αναπτυγμένες οικονομίες χαρακτηρίζουν οι επενδυτές την Ιταλία, προειδοποιώντας για τις ευρύτερες επιπτώσεις της διαμάχης Ρώμης - Βρυξελλών, όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Αναλυτές και επενδυτές φαίνεται πως χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη προς τα ιταλικά assets, γεγονός το οποίο επιδρά δυσμενώς και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η Ιταλία αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου στο δ’ τρίμηνο για τις αναπτυγμένες αγορές» επισημαίνει ο Αλέσιο ντε Λόνγκις, αναλυτής της OppenheimerFunds, μιλώντας στο MarketWatch.

Δεν παραλείπει μάλιστα, να προειδοποιήσει ότι ο ιταλικός παράγοντας δύναται να πλήξει την εμπιστοσύνη των αγορών για το σύνολο των ευρωπαϊκών assets.

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 2,4% για το 2019, δεν έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν, η οποία κάλεσε τη Ρώμη να καταθέσει νέα πρόταση, η οποία να ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου.

«Περιορίσαμε περαιτέρω την έκθεσή μας στην Ευρωζώνη, δεδομένων των κινδύνων για την Ιταλία» παραδέχεται επιπλέον, ο ντε Λόνγκις. Και προσθέτει: «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, όπως συχνά ακούγεται. Αλλά, η Ιταλία δεν είναι σε θέση να “τρέχει” μεγάλα ελλείμματα, καθώς δεν τυπώνει το δικό της νόμισμα».

Κάνοντας δε, ειδική μνεία στο δημοσιονομικά μεγέθη της γειτονικής χώρας, υπενθυμίζει ότι το μέγεθος του ιταλικού χρέους κινείται πέριξ του 130% του ΑΕΠ, ενώ το κόστος εξυπηρέτησής του ανέρχεται στο ου ευκαταφρόνητο 4% του ΑΕΠ, καθιστώντας απαγορευτική την ανάπτυξη νέων ελλειμμάτων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα