Ευρωζώνη: Σε ναδίρ 26 μηνών η μεταποίηση

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 11:22
UPD:11:24
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης συνέχισε και αυτόν τον μήνα να κατεβάζει ταχύτητα, όπως αποκαλύπτουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit για τον Οκτώβριο. Η συνεχής πτώση του δείκτη σημαίνει ότι το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης θα αναπτυχθεί πιθανότατα μόλις 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ η ανάκαμψη θα μπορούσε να χάσει περαιτέρω την ορμή της στη συνέχεια.  

Ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στις 52,1 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 μηνών. Εξακολουθεί να είναι πάντως πάνω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Με τις υπηρεσίες να εμφανίζουν καλύτερη επίδοση ο Σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες. Πρόκειται ωστόσο και πάλι για πτώση σε σχέση με τις 54,1 μονάδες του περασμένου μήνα και την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 25 μηνών.

«Τα στοιχεία του Οκτωβρίου προμηνύονται ένα απογοητευτικό τέλος στη χρονιά» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω επιβράδυνση στη συνέχεια. 

Τα δεδομένα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδια της EKT για τερματισμό του QE στο τέλος του έτους, αλλά και διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα