Tι σημαίνει ο «χρησμός» Ρέγκλινγκ για τις συντάξεις

Το σήμα του ESM, η σύσταση της Κομισιόν και η στάση της Γερμανίας
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 11:55
UPD:11:55
INTIME NEWS/© European Union

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Θόλωσε τα νερά χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με το αν η δημοσιονομική υπεραπόδοση καλύπτει πλήρως τις απώλειες εσόδων από τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων που επιδιώκει η κυβέρνηση. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε δημόσια τη θέση ότι η υπεραπόδοση υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί την κατάργηση του μέτρου, που είναι δρομολογημένο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν». Μάλιστα, χαρακτήρισε τα δύο σενάρια που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν «μια πολύ καλή και ευφυή απόφαση, γιατί η Αθήνα αφενός δείχνει τι συμφώνησε αρχικά και αφετέρου τι θέλει τώρα και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση».

Μέχρι σήμερα κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ή εταίρος δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το ελληνικό αίτημα, ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ο πρώτος, ενώ εκπροσωπεί έναν από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς με ενεργό συμμετοχή στο τρίτο μνημόνιο, άλλωστε ο ESM είναι και ο δανειστής της χώρας. Το γεγονός επίσης ότι είναι Γερμανός δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε η εκτίμησή του να επηρεάσει αρνητικά το Βερολίνο έναντι του ελληνικού αιτήματος.

Σημαντικό ρόλο για τη συνέχεια θα παίξει η σύσταση της Κομισιόν, η οποία εξετάζει το ελληνικό αίτημα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019. Εάν η Επιτροπή τοποθετηθεί υπέρ της μη περικοπής, που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο, αυτό θα δώσει βάρος στην επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα κράτη-μέλη, δηλαδή οι δανειστές, στο πλαίσιο του Εurogroup.

Η στάση της Γερμανίας χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες «βαρόμετρο» γιατί μπορεί ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς να εμφανίζεται θετικός έναντι της Ελλάδας, ωστόσο λόγο μπορεί να έχει και το γερμανικό Κοινοβούλιο και ειδικά η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν βουλευτές του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. Μια αρνητική στάση της Γερμανίας θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη και άλλων χωρών που την ακολουθούν παθητικά, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία.

Το εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση της μη κατάργησης του μέτρου θα ήταν να προταθεί στην κυβέρνηση μια σαφώς μικρότερη μείωση των συντάξεων σε σχέση με αυτή που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Αναφορικά με τη λήψη της οριστικής απόφασης, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την έχει τοποθετήσει χρονικά στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ χθες ο κ. Ρέγκλινγκ αν και ρωτήθηκε απέφυγε να την προσδιορίσει. 

Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου, αλλά μάλλον είναι πολύ νωρίς να κλείσει εκεί το ελληνικό θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα