Στα μέσα Νοεμβρίου «κλειδώνει» το υπερπλεόνασμα του 2018

Στις αρχές Δεκεμβρίου «κληρώνει» για τις συντάξεις
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 09:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Απο την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένει το οικονομικό επιτελείο ότι θα «κλειδώσει» η τελική εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ώστε να συμφωνηθεί το ποσό του υπερπλεονάσματος που προκύπτει για τη φετινή χρονιά και να σταλούν στη Βουλή προς νομοθέτηση τα πρώτα μέτρα, όπως η διανομή έκτακτου μερίσματος μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και η ενίσχυση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης. 

Όσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων και την ενεργοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η βασική νομοθετική διάταξη με την οποία θα καταργείται η περικοπή στις συντάξεις, αλλά και το σύνολο των αντίμετρων που έχουν προβλεφθεί για το 2019, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την έγκριση των ελληνικών προθέσεων από το Eurogroup. Δεδομένου ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, το θέμα των συντάξεων αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για τη φετινή χρονιά. 

Η οριστική συμφωνία με τους θεσμούς για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος της φετινής χρονιάς -και κατά συνέπεια για το ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» που θα είναι διαθέσιμος για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού μερίσματος- αναμένεται να ληφθεί αφού γίνουν γνωστά και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο. Σήμερα, ανακοινώνονται από το υπουργείο Οικονομικών τα τελικά στοιχεία για το 9μηνο και σε αυτά θα αποτυπωθεί η πορεία των φορολογικών εσόδων.

Στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία για τον Οκτώβριο τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόβλεψη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. 

H ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με την πάροδο των εβδομάδων θα έρχονται στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερα στοιχεία που θα πιστοποιούν την ύπαρξη του υπερπλεονάσματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διανομή μεγαλύτερου ποσού σε μορφή κοινωνικού μερίσματος. Στόχος είναι το τελικό ποσό που θα συμφωνηθεί να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι το έκτακτο μέρισμα θα διατεθεί με τον ίδιο τρόπο που δόθηκε και πέρυσι, δηλαδή βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του νοικοκυριού αλλά και των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτό. 

Μετά την ψήφιση των διατάξεων για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους και στους καθηγητές αλλά και την καταβολή του έκτακτου μερίσματος -μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2018 γι’ αυτό και οι τεχνικές προετοιμασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό- σειρά θα πάρει η νομοθέτηση της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και της ενεργοποίησης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Είναι πιθανό και αυτά τα μέτρα να «σπάσουν» σε περισσότερα νομοσχέδια. Για κάποια από τα μέτρα για τα οποία θεωρείται εξασφαλισμένος ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος -όπως για παράδειγμα η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ή η καταβολή του επιδόματος στέγασης- οι διατάξεις ενδέχεται να έρθουν στη Βουλή και πριν τον Δεκέμβριο. 

Η κρίσιμη νομοθετική ρύθμιση είναι βέβαια αυτή που αφορά την κατάργηση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αλλά και των αντίμετρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί για το 2019. Αυτή αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τα σενάρια για προνομοθέτηση των μέτρων που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν μετά το 2019, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει. Για το 2020, το μόνο που αναμένεται να περάσει από τώρα είναι η δεύτερη φάση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των φόρων για τις επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα